2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Ahogy éltem, úgy fogok meghalni

Következik:

Napi aktuális 04:40

Külföld

Nem akar meleg szeminaristákat felvenni Ferenc pápa

Elég lesz, túl sok a „buzulás” – hangzott el a pápa szájából az olasz püspöki kar zárt ülésén a minap, utalva arra, hogy ne engedélyezzék a homoszexuális szeminaristák felvételét. Erről írt a The Guardian brit napilap. Ferenc pápa oldott beszélgetésen mondta ezt az olasz püspökök társaságában.

  • Nem akar meleg szeminaristákat felvenni Ferenc pápa

A püspöki kar a homoszexuális szeminaristák felvételének kérdéséről vitázott. Ami azonban még megdöbbentőbb, hogy valaki rosszindulattal kiszivárogtatta a hermetikusan zárt falak közül az egyházi elöljáró szóhasználatát. Először a Dagospia, majd a Repubblica cikkezett, aztán az egész világot körbefutotta a hír. 

A pontos szövegkörnyezetet nem idézik, csak a kiragadott szóhasználatot. 

Egyes lapok azt is megjegyzik, hogy Ferenc pápa bár kitűnően beszéli az olasz nyelvet, nagy valószínűséggel nem érezte az általa használt szó igazi súlyát. Van, aki azonnal homofóbiával vádolja Róma püspökét, ez a feltételezés azonban nem igazán állja meg helyét, hiszen pont Ferenc pápa volt az, aki a homo és transzneműek befogadását támogatja az egyházban. 

A Vatikán azonban továbbra is kizártnak tartja a homoszexuális szeminaristák felvételét, bár az olasz egyházon belül vannak, akik ezzel nem teljesen értenek egyet. A pápa mostani szóhasználata azonban egyértelműen kifejezi, hogyan is vélekedik a kérdésben.

A sajtójelentések szerint a megbeszélés során, amikor az egyik püspök megkérdezte Ferencet, mit tegyen, a pápa állítólag megismételte tiltakozását a homoszexuális férfiak felvétele ellen, mondván, hogy bár fontos mindenkit befogadni, 

valószínű, hogy egy homoszexuális személy megkockáztathatja, hogy kettős életet éljen.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!