2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Nem a Nyugat a véleményszabadság bástyája, hanem Magyarország

Ezer és egy példát lehet a közelmúltból kiragadni, hogy Nyugat-Európában miként tiporják lábbal a szólás- és véleményszabadságot. De talán a legékesebb példája a "fejlett Nyugat" ez ügyben tanúsított kettős mércéjének az az, ahogyan a kollektív nemzetközi sajtó örömködve számolt be arról a hírről, hogy Roger Scruton világhírű brit filozófust a véleménye miatt eltávolították a brit kormányból.

  • Nem a Nyugat a véleményszabadság bástyája, hanem Magyarország

Tegnap, azaz szerda délután robbant a nemzetközi sajtóban az a hír, miszerint Roger Scruton világhírű brit konzervatív filozófust kirúgta, valamint elhatárolódott tőle a jelenleg hivatalban lévő konzervatív kormány. Scruton főbenjáró és megbocsáthatatlan bűne pedig a következő volt: többek között őszintén elmondta, hogy mit gondol a világról, Orbán Viktorról, Magyarországról és Soros Györgyről.

Leegyszerűsítve: elmondta a véleményét.

Ez pedig a "fejlett Nyugaton" – ami elvileg a sokszínűség, az elfogadás, a tolerancia és a megértő álláspontok olvasztótégelyének mindenkori szimbóluma – túl soknak bizonyult. Olyannyira, hogy Scrutont kirúgták a brit építésügyi minisztérium bizottságából, majd ezt követően a kormány is elhatárolódott tőle.

Az, hogy Scruton gondolatai adott esetben tűpontos meglátások voltak nemcsak Soros György magyarországi munkásságával kapcsolatban ("aki úgy gondolja, hogy nincs Soros-birodalom Magyarországon, az nem vette figyelembe tényeket”), hanem a bevándorlást illetően is ("a magyarok rendkívül megrettentek a közel-keleti hatalmas muszlim törzsek hirtelen inváziójától”), ebből a szempontból másodlagosak.

Ugyanis, ha egy filozófus gondol valamit a világról, azt egy demokratikus országban bárminemű következmények nélkül el kellene tudnia mondani – függetlenül a mondandójának igazságtartalmától.

A Nyugattal szemben ezt a jogot pedig Magyarország nemcsak szavatolja, hanem védi is.

Nemcsak Magyarország, hanem annak a miniszterelnöke, Orbán Viktor is. Hiszen ki ne olvasta volna a bevándorláspárti hazai sajtóban azokat a vágyvezérelt, örömködő beszámolókat, miszerint – a szakmabeliek véleménye alapján is minimum megosztónak számító – Bernard-Henry Lévy francia filozófussal és politikai aktivistával Orbán Viktor leült, meghallgatta az érveit és arról beszélgetett vele, hogy milyen jövőt képzel el Európának.

Ugyanis Magyarországon igazságtartalomtól függetlenül – ami kapcsán azért igencsak hadilábon áll Lévy, és nagyjából a kollektív liberális média – mindenki elmondhatja a véleményét. Sőt, utána még végig is turnézhatja az országot olyan hülyeségekkel, hogy "addig vegyenek az emberek EU-s zászlókat, amíg még lehet", meg hogy "az önkény szinte mindent felfal".

Mert kedves Nyugat, így működik a demokrácia és a jogállamiság.

888.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!