2024. 07. 15. Hétfő Henrik, Roland napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Nehéz a karácsony Ukrajnában

A háborús pusztítás ellenére is megünnepelték Jézus születését Ukrajnában. Sok katona csak videóhívásban csatlakozhatott családjához, így az ukrajnai édesanyáknak most minden korábbinál nehezebb volt a karácsony.

  • Nehéz a karácsony Ukrajnában

- Ünnepelni fogjuk a karácsonyt, ahogy mindig. Mosolyogni és örülni fogunk, mint mindig. Egy a különbség: nem fogunk karácsonyi csodára várni, mert azt mi magunk hozzuk el. Krisztus megszületett! Ünnepeljük őt! - mondta karácsonyi üzenetében az ukrán elnök.

A háború miatt azonban számtalan család csak videóhívással tud együtt ünnepelni, a frontvonalakat a katonák ugyanis még ezekben a napokban sem hagyhatják el.

Egész Ukrajnában gyermekek tömegei lesznek kénytelenek családjuk nélkül, illetve otthonuktól távol tölteni a karácsonyt.

- Az adataink szerint körülbelül 300 ezer gyermek van Kijevben pillanatnyilag. Egy részük ide menekült, a háború miatt el kellett hagyniuk az otthonaikat. Néhányuk elvesztette szeretteit, és mindegyiküknek oktatásra van szükségük - mondta egy kijevi hivatalnok.

Az orosz fennhatóság alatt álló Mariupolban élők számára is keserédes a karácsony: városuk jelentős része megsemmisült az ostrom során, most pedig Moszkva irányítja a települést.

Azonban Mariupolban is van, aki próbál pozitívan hozzáállni a helyzethez.

- Máris minden jobb. Talán újjáépítik a várost, és a rokonaim is visszatérnek, az lenne a legnagyobb ajándék. Nagy változásokra várunk.

A kikötőváros újjáépítése azonban hatalmas beruházást igényelne, amire várhatóan a csak a békekötés aláírását követően kerülhet sor. A korábban közel félmilliós városban ugyanis napjainkban alig több mint tízezren maradtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

III. Károly király üzent Gareth Southgate-nek

III. Károly király üzent Gareth Southgate-nek

A brit uralkodó szerint Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és stábja annak ellenére is emelt fővel térhet haza a németországi Európa-bajnokságról, hogy a csapat a vasárnap esti berlini döntőben 2-1 arányban vereséget szenvedett Spanyolországtól.
Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!