2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Negyven kilométeres a kamionsor a lengyel-ukrán határon + videó

Célzott csapásokat mért kulcsfontosságú ukrán katonai és infrastrukturális létesítményekre az orosz hadsereg. Ráadásul a Föderáció arról számolt be, hogy a kijevi kormányerők több mint 600 embert veszítettek egy nap alatt. A Föderáció eközben felfüggesztette a Japánnal kötött nukleáris leszerelési megállapodását.

  • Negyven kilométeres a kamionsor a lengyel-ukrán határon + videó

Kudarc kudarc hátán, ez az, ami az ukrán katonai akciókat jellemzi a júniusban indított ellentámadás óta. Ezért is döntött úgy Kijev, hogy 2028-ig szerződéses hadsereget hoz létre. Szakértők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy ez lehetetlen küldetés.

Kiváltképpen úgy, hogy egyre kevesebb fegyvert kap külföldi partnereitől Kijev. Eközben Moszkva és Peking hadiipari megállapodások tucatjait írják alá.

Ráadásul az oroszok napi szinten érnek el katonai sikereket Ukrajnában. Legutóbb Ukrajnában 118 körzetben mértek célzott csapásokat a hadsereg élőerőire és harceszközeire.

Az orosz védelmi minisztérium beszámolója szerint a kijevi kormányerők egy nap alatt 610 katonát vesztettek, közülük 330-an a Donyeck megyében dúló harcokban.

További nehézséget jelent, hogy mélyül a szakadék a politikai vezetés tagjai között, illetve Kijev és az ukrán hadsereg között.

Jól példázza ezt, hogy míg Zelenszkij elnök már kész bizonyos feltételek mellett békét kötni, addig a külügyminiszter azt mondja, hogy aki a tárgyalásos rendezésről beszél, az orosz ügynök.

Az államfő emellett aggodalmát fejezte ki amiatt is, ha a jövő évi amerikai elnökválasztáson republikánus jelölt győz, akkor végleg leállíthatják a Kijevnek folyósítandó támogatásokat.

Az amerikai Washington Post is azt írta, hogy a NATO növekvő fáradtságának első jele az, hogy Pozsony blokkolja az Ukrajnának nyújtott segélyeket.

Pedig Szlovákia volt a katonai szervezet első olyan tagállama, amely MiG-29-es vadászgépeket küldött a háború sújtotta országba.

"Semmilyen oroszellenes szankciót nem szavazunk meg, csak abban az esetben, ha az országunk érdekét szolgálja. Amennyiben azok károsak Szlovákiának, ahogy ezt korábban is tapasztaltuk, azonnal elvetjük. Emellett nem támogatjuk katonai úton Ukrajnát"

– hangsúlyozta Robert Fico kormányfő.

Elsősorban Ukrajna gazdasági gondjait tetézi eközben a lengyel fuvarozók határmenti akciója. Nem hajlandók ugyanis feladni hétfőn kezdődött blokádjukat, miután lezárták a lengyel-ukrán határ több átkelőjét. Van, ahol már 40 kilométeres a kamionsor.

A demonstrálók azt mondják, ha kell, akkor az év végéig kitartanak. Az akció három határátkelőt érintett az Ukrajnával határos Lublini és Kárpátaljai vajdaságban.

A demonstrálók azt követelik a lengyel kormánytól, hogy állítsák vissza a szállítmányozási engedélyek rendszerét az ukrán fuvarozó cégek számára. Ezt, a háború kezdete után az uniós intézkedések keretében függesztették fel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

Több mint egy millió civil élete kerül veszélybe, ha Izrael megkezdi a rafahi menekülttábor ostromát. Bár a zsidó állam már elfogadta a támadás tervét, az amerikai elnök még bízik abban, hogy sikerül a Hamászt meggyőzni a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!