2021. 11. 29. Hétfő Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Hírek 11:00

Külföld

Negyven iszlamistával végeztek az egyiptomi erők a vietnami turisták elleni merénylet másnapján

Negyven fegyveressel végeztek az egyiptomi biztonsági erők egy nappal azután, hogy ismeretlen elkövetők pokolgépes merényletet követtek el egy turistákat szállító busz ellen Kairóban. A vietnami csoport elleni támadásban 3 ember meghalt, 12-en megsebesültek. Egyelőre nem megerősített, hogy a hatósági razziának köze volt-e a pénteki merénylethez.

Arcukat eltakart áldozatok fotóit tette közzé az egyiptomi belügyminisztérium. Három különböző helyen ütöttek rajta az iszlamista fegyvereseken. A hatóságok nem adtak információt az áldozatok személyazonosságáról, és arról sem, hogy azok részt vettek-e a pénteki merényletben.

A razziára egy nappal azután került sor, hogy egy turistákat szállító autóbusz ellen ismeretlen elkövetők robbanásos merényletet hajtottak végre, alig 4 kilométerre a gízai piramisoktól. A támadásban több ember is életét vesztette és sokan megsebesültek, köztük a jármű sofőrje is.

A tragédia helyszínére látogató egyiptomi miniszterelnök szerint ilyen merényletek bármikor előfordulhatnak az országban. „Néha történhetnek ilyen támadások, ez akár a jövőben is újra megtörténhet, és nincs olyan ország a Földön, ami száz százalékos biztonságban lenne” – nyilatkozta Mosztafa Madbuli.

A buszon vietnami turisták utaztak, az egyiptomi vezetés már fel is vette a kapcsolatot az ázsiai ország kormányával. „Kapcsolatba léptünk a vietnami nagykövetséggel, a turisztikai miniszter pedig hamarosan találkozik a nagykövet úrral. Próbáljuk, amennyire csak lehet, visszafogni ennek az incidensnek a hatásait, de az a legfontosabb, hogy a sebesülteket kórházi ellátásban részesítsük. Legmélyebb együttérzésünket fejezzük ki az áldozatok családtagjainak, egyiptomiaknak és vietnamiaknak egyaránt” – tette hozzá a miniszterelnök.

A merényletet eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára, de egyiptomi iszlamisták már korábban is hajtottak végre turisták elleni támadásokat: 2015-ben egy orosz utasszállító repülőgépet robbantottak fel a terroristák nem sokkal felszállás után, ezt követően felére esett vissza az Egyiptomba látogató turisták száma. Az kormány azóta megfeszített erővel dolgozott azon, hogy ezt a tendenciát megfordítsa, 2017-es GDP-jének már 11 százalékát tette ki a turizmus. A mostani esetet megelőzően több mint egy éve nem történt merénylet turisták ellen az országban.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Francia-brit feszültség a migránsválság miatt

Franciaország nem hagyja magát zsarolni a britektől – közölte Gérald Darmanin francia belügyminiszter Calais-ban. 2021. november 29.

Nagy-Britannia összehívta a G7-ek egészségügyi minisztereit

Jelenleg Nagy-Britannia látja el a soros elnökséget a G7 csoportban. 2021. november 29.

Dél-Afrikai Orvosszövetség elnöke: Az omicron nem okoz súlyos covid-betegséget

Az omicron már több európai országban is megjelent. 2021. november 28.

Legfrisebb híreink

Édesanyja halálát hazudta a csaló

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!