2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Negyven év után szolgáltatnak igazságot Kambodzsában

Népirtásért ítélték el a kambodzsai vörös Khmer rezsim két korábbi vezetőjét. A kommunista kormány a hetvenes években brutálisan lemészárolta az ország vietnami és muzulmán vallású kisebbségét . Ez az első hivatalos döntés arról, hogy a kambodzsai vezetés tette kimeríti a nemzetközi jogban meghatározott népirtás kategóriáját.

  • Negyven év után szolgáltatnak igazságot Kambodzsában

1975 és '79 között csaknem két millió ember, a népesség negyede esett áldozatul a vörös Khmernek nevezett mozgalomnak Kambodzsában. Most két vezéralakot is bűnösnek találtak népirtás vádjában. Nuon Csea (Nun Tyi) a diktátor, Pol Pot helyetteseként, Khieu Szamphan (Kiu Sampan) pedig államfőként vett részt muszlimok és vietnámiak brutális lemészárlásában a hetvenes években.

Az ítélet mai meghozatala történelmi eredmény a Kambodzsai Bíróság Rendkívüli Kamarájának munkájában. Ez a Bíróság ismét megmutatta, hogy képes a legbonyolultabb ügyekben is döntésre jutni, mindezt a nemzetközi alapelveknek megfelelően– mondta Miguel De Serpa Soares az ENSZ jogi ügyekért felelős főtitkár-helyettese.

Az ENSZ támogatásával felállított phnompeni nemzetközi törvényszéken pénteken hozták meg a döntést, életfogytiglanra ítélték a két vezetőt. A tárgyaláson a népirtás számos túlélője is részt vett.

Megérdemlik ezt a büntetést, hiszen súlyos bűntetteket követtek el. Nekem a teljes családomat megölték, én éltem túl egyedül a rezsimet– mondja Sok Sabon, a vérengzések egyik túlélője. Az elítélt vezetők nem tagadták részvételüket a vörös Khmer kommunista rezsimben, de a népirtás vádját visszautasították. A két férfit emberiesség elleni bűncselekményekért már 2014-ben életfogytiglan börtönbüntetésre ítélték. A mostani azonban az első hivatalos döntés arról, hogy a kambodzsai vezetés tette kimeríti a nemzetközi jog szerinti népirtás kategóriáját.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!