2020. február 23.,
vasárnap, Alfréd napja

Négyszeres áron ütötték le Einstein levelét

MTI

2018. november 15., csütörtök 07:18

Csaknem negyvenezer dollárért (11,2 millió forintért) kelt el egy keddi jeruzsálemi árverésen Albert Einstein nővéréhez írt levele, amelyben a tudós már 1922-ben a Németországban terjedő antiszemitizmusról számol be.

 

Einstein a zsidó származású Walter Rathenau német külügyminiszter meggyilkolását követően írta a levelet, miután elhagyta Berlint. A nővérének, Majának címzett levélben az országban elharapódzó antiszemitizmusról ír.

„Egész jól vagyok, német kollégáim minden antiszemitizmusa ellenére. Gazdaságilag és politikailag is sötét idők elé nézünk, úgyhogy örülök, hogy fél évre elszabadulhatok az egésztől” – fogalmazott a fizikus a másfél oldalas, németül írt levélben.

Egyúttal igyekezett megnyugtatni nővérét, mint írta: „Ne aggódj miattam, én sem teszem, bár ez nem túl kóser”.

Einstein a levelet valószínűleg Kielben vetette papírra, mielőtt Ázsiába indult volna, ahol előadásokat tartott, közölte a Kedem aukciósház.

A Nobel-díjas fizikus 1933-ban hagyta el Németországot, miután a nácik hatalomra kerültek. Az Egyesült Államokba emigrált, és lemondott német állampolgárságáról.

A levél kikiáltási ára 12 ezer dollár (3,4 millió forint) volt. A magát megnevezni nem kívánó vásárló végül 39 ezer 360 dollárt adott a dokumentumért.