2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Négy napig hánykolódtak a vízben az újabb tengeri szerencsétlenség túlélői

Vizsgálatot indított csütörtökön a szicíliai ügyészség a Földközi-tengeren történt hajótörés ügyében, amelyben nyoma veszett egy Tunéziából érkező, migránsokkal teli gumicsónak 41 utasának. A tragédia, amelyről Ferenc pápa is megemlékezett csütörtökön, újabb példája annak, milyen veszélyekkel járhat a tengeren, ha a migránsok embercsempészekre bízzák az életüket.

  • Négy napig hánykolódtak a vízben az újabb tengeri szerencsétlenség túlélői

Négy fiatal migráns, akiket egy arra haladó kereskedelmi hajó mentett ki a vízből, egy közeli szigeten számoltak be tragikus végkimenetelű útjukról az őket kérdező olasz rendőröknek és orvosoknak. A fiatalok a csónak felborulása után több órán keresztül kapaszkodtak belé, majd más túlélőkkel együtt egy másik, üres, motor nélküli csónakra lettek figyelmesek, de ezt már csak ők négyen érték el.

Az állami televízió beszámolója szerint négy napot várakoztak a vízen, ezalatt négy üveg vízen és a hajóban talált kekszen éltek. Egy máltai zászló alatt közlekedő hajó mentette ki, majd ezt követően az olasz parti őrség hajója Lampedusa szigetére szállította őket.

A túlélők elmondása alapján augusztus 3-án indultak útnak a tunéziai Szfáksz kikötőjéből 41 utastársukkal, köztük három gyermekkel. A következő nap a 4 méterig is felcsapó hullámok felborították a csónakjukat. A többi utasnak nyoma veszett, feltehetően életüket vesztették.

"Hihetetlen a történetük" - mondta szerdán Salvatore Vella szicíliai főügyész a Corriere della Sera olasz lap szerint. Az ügyész nem fejtette ki hosszan a véleményét, de hangsúlyozta: az események jelen állása szerint nincs okuk kételkedni a túlélők beszámolójában.

A tengerben talált üres csónak hasonlít a Tunéziában elterjedt, hajózásra alkalmatlan csónakokhoz, amelyeket vaslemezekből hegesztenek össze sebtében az Olaszország felé tartó migránsok kockázatos tengeri útjához.

Ferenc pápa, aki pápaságának kezdete óta többször is megdöbbenve nyilatkozott a tengeren életüket vesztő migránsok tragédiájáról, azt mondta csütörtökön: "Ismét szomorúan értesültem bevándorlók hajótöréséről a Földközi-tengeren. Ne legyünk közömbösek az efféle tragédiákkal szemben, imádkozzunk az áldozatokért és a családjukért." - írta az X közösségi oldalon (korábbi Twitter).

Nem tudni, korábban kik voltak az üres vashajóban, de közismert, hogy az embercsempészek általában egy jól működő hajóval vontatják át a Földközi-tengeren azokat a lélekvesztőket, amelyekbe a migránsokat beültették fizetség ellenében. Az elmúlt tíz évben migránsok százezrei indultak el veszélyes földközi-tengeri útra Észak-Afrikából vagy Törökországból. Azok közül, akik sikeresen elérték az olasz partokat, többen is arról számoltak be az olasz hatóságoknak, hogy az embercsempészek egy motor nélküli, rozoga hajóban hagyták őket a sorsukra.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) névtelenül nyilatkozó tisztségviselője szerint nemrég egy halászhajó környékezett meg egy migránsokat szállító hajót, majd felajánlotta, hogy egy bizonyos összegért cserébe Lampedusához vontatja őket.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Európai Unió segítségét kérte egy Tunéziával közös egyezmény elkészítésében, amelyben a tunéziai partokról elinduló migránsok megállításáért cserébe gazdasági és más támogatásokat kínálnának.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!