2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

NAÜ: Irán nem akadályozhatja két gyanús létesítményének ellenőrzését

Irán nem akadályozhatja két gyanús létesítményének ellenőrzését arra hivatkozva, hogy külföldi hírszerzési források figyelmeztették a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) figyelmét ezekre - jelentette ki hétfőn Rafael Grossi, a NAÜ vezérigazgatója Bécsben.

  • NAÜ: Irán nem akadályozhatja két gyanús létesítményének ellenőrzését

"Komoly aggodalommal jegyzem meg, hogy az utóbbi több mint négy hónapban Irán nem engedett hozzáférést számunkra két helyszínhez, és majdnem egy éve elutasította a lehetséges titkos nukleáris anyagokkal, illetve a múltbéli tevékenységekkel kapcsolatos kérdéseink tisztázását szolgáló lényegi párbeszédet" - mondta Grossi a NAÜ kormányzótanácsának ülésén.

"Felszólítom Iránt, hogy haladéktalanul és teljes körűen együttműködjön" - hangsúlyozta. "A kötelezettségek kötelezettségek maradnak" - tette hozzá.

Az iráni diplomáciai küldöttség Bécsben a múlt héten közölt állásfoglalásában leszögezte, hogy a NAÜ hozzáférési kérelme nélkülöz minden jogi alapot, mert titkosszolgálatoktól származó információkra támaszkodik.

Grossi ugyanakkor kijelentette, hogy az ügyben nincs semmiféle jogi bizonytalanság. Mint mondta, az NAÜ sok forrásból szerez értesüléseket, amelyeket aztán összevet egymással, mielőtt válaszokat követelne, illetve hozzáférést követelne ellenőrei számára bizonyos létesítményekhez.

"Semmit sem veszünk késztényként. Az ügynökség nagyon módszeres elemzési folyamatot végez" - húzta alá.

Grossi beszélt arról is, hogy élénk vitára számít a 35 tagú kormányzótanácsban az ötnapos tanácskozás során.

A NAÜ egy nemrég megjelent jelentésében azt vetette Irán szemére, hogy eltávolította múltbéli tevékenységének nyomait két helyszínről. Az ügynökség azt gyanítja, hogy ezeken a helyszíneken olyan uránt tároltak, amelynek létezését nem jelentették a NAÜ-nek. Az ügynökség egyébként gyakran használ műholdas felvételeket, ha ellenőreit nem engedik egy adott létesítménybe.

A NAÜ június elején közölte azt is, hogy Irán jóval több uránt dúsított már eddig annál, mint amennyit a 2015-ben kötött többhatalmi atomalku engedélyezett számára. Jelenleg a megállapodásban jóváhagyott mennyiség nyolcszorosával rendelkezik.

Kína, az Egyesült Államok és Oroszország mellett Franciaország, Nagy-Britannia és Németország írta alá 2015-ben azt a többoldalú megállapodást, amelynek értelmében Irán vállalta atomprogramjának korlátozását a vele szembeni szankciók részleges feloldásáért cserébe. Washington azonban felmondta az egyezményt és visszaállította a szankciókat az iszlám köztársasággal szemben, amely válaszul tavaly elkezdte fokozatosan korlátozni az atomalkuból fakadó kötelezettségei teljesítését. Az utóbbi egy évben Irán az egyezményben engedett nagyobb mennyiségben és fokon dúsított uránt gyorsabb centrifugákban.

A NAÜ feladata, hogy őrködjön az atomalku iráni nukleárisprogramra vonatkozó rendelkezéseinek betartása felett.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) célja, hogy összehozza a békepárti és szuverenista erőket, mert ezek osztják a nyugat igazi civilizációs értékeit, az Isten-haza-család hármas egységét - mondta az eseményt szervező Alapjogokért Központ főigazgatója szerdán Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!