2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

NAK: Kritikus az EU és a dél-amerikai közös piac tervezett szabadkereskedelmi szerződése

Kritikusnak tartja az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, a Mercosur országai (Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay) között tervezett szabadkereskedelmi szerződést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

  • NAK: Kritikus az EU és a dél-amerikai közös piac tervezett szabadkereskedelmi szerződése

A szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismerteti: két évtizedes tárgyalási folyamat után az Európai Unió és a Mercosur-országok átfogó kereskedelmi megállapodásról döntöttek, amely a világ legnagyobb szabadkereskedelmi területét hozza létre.

A NAK osztja az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek aggodalmát, amely szerint az egyezség hatására Dél-Amerika az uniós előírásoknál lazább környezet- és állatvédelmi, illetve élelmiszer-biztonsági szabályozás miatt olcsó marhahússal, baromfival árasztja el az EU-t, tönkretéve így a termelőket, kiszolgáltatott helyzetbe és veszélybe sodorva az élelmiszer-ellátást és az élelmiszer-biztonságot.

Az EU elsősorban az ipari termékek, például a járművek piacán szeretne nagyobb hozzáférést kapni, a dél-amerikaiak pedig a mezőgazdasági áruk, köztük a hús, a szója, a kávé és a feldolgozott termékek exportját kívánják növelni. A felek közötti árukereskedelem értéke jelenleg több mint 88 milliárd euró, a szolgáltatásoké pedig 34 milliárd euró. Az EU és a Mercosur vezetői azt remélik, hogy a megállapodás növelni fogja ezeket a számokat.

A NAK leszögezte: teljesen egyetért a megállapodást erősen kritizáló mezőgazdasági érdekvédő szervezetekkel.

Az agrárgazdasági kamara szerint a tisztességes piaci verseny fenntartása érdekében az európai hatóságoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a Mercosur-országokból érkező termékek mindenben megfeleljenek a szigorú európai feltételeknek a termékek minőségét, biztonságosságát és az előállítás körülményeit tekintve. A kamara továbbá nehezményezi, hogy az utóbbi néhány évben az agrárium szereplői nem kaptak érdemi tájékoztatást a tárgyalások aktuális állásáról, ami semmiképp sem növeli a termelők EU-val szembeni bizalmát - hangsúlyozták a közleményben.

Az Európai Bizottság által megtárgyalt megállapodást a 28 tagállamnak és az Európai Parlamentnek is meg kell erősítenie.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!