2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Napi aktuális 04:40

Külföld

Nagyot nyert az EP-választáson az európai jobboldal

Jókora erő képződött meg az európai jobboldalon vasárnap – de ember legyen a talpán, aki rendet vág benne.

  • Nagyot nyert az EP-választáson az európai jobboldal

A jú­nius 9-én lezáruló európai parlamenti választás egyrészt meg­erősítette az európai jobboldal minden komponensét, másrészt – ami talán ennél is fontosabb – súlyosan meggyengítette az európai konzervatívok ellenfeleit.

A Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei orbitális, 19 fős mandátumnövekményt könyvelhet el.

A cikk megjelenéséig Írországon kívül minden uniós tagállamból érkeztek végeredménynek tekinthető adatok, amelyek alapján az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) 73 fős képviselőcsoporttal a negyedik legnagyobb frakcióként kezdheti a 2024–2029-es ciklust, 4 képviselővel terebélyesebben, mint ahogyan a 2019–2024-est zárta. Az Identitás és Demokrácia (ID) frakció pedig még az Alternatíva Németországért (AfD) párt kizárása ellenére is 9 fővel erősít, elsősorban Marine Le Pen Nemzeti Tömörülésének (RN) fényes franciaországi diadala miatt. Ez önmagában 131 mandátum, de itt még nincs vége a dalnak, a jobboldal ugyanis jelentős rejtett tartalékkal bír mind a frakción kívüliek 46 fősre várt, a Fideszt is tagjai között tudó csoportjában, mind azon 55 képviselő között, aki az EP-ben korábban nem járó pártokból jutott be. Ők szintén frakción kívül indítják majd a ciklust, de már az elejétől frakciókeresővé válnak. Jelentős részük olyan pártokból került ki, amelyek a jobboldalt erősíthetik.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

1971-ben Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével, Makk Károly rendezésében mutatták be a Cannes-ben a zsűri nagydíjával is kitüntetett Szerelem című filmet. A Szélesvásznú történelem adásában Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművésznővel és Lukácsy György filmkritikussal beszélgettünk a magyar filmtörténelem egyik legfontosabb alkotásáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!