2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Nagyon rossz üzenet volt Brüsszeltől, hogy a Lukoil-ügyben nem állt Magyarország és Szlovákia mellé

Nagyon rossz üzenete volt annak, hogy az Európai Bizottság lényegében Kijev mellé állt a Lukoil-ügyben, azt sugalmazva, hogy Ukrajna büntetlenül megtehet bármit.

  • Nagyon rossz üzenet volt Brüsszeltől, hogy a Lukoil-ügyben nem állt Magyarország és Szlovákia mellé

A tegnap délutáni nyilatkozatokat követően ismét megszólalt Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, aki helyesbített, és világossá tette: Ukrajna nem zárja el év végén a Barátság kőolajvezetéket, a kőolajtranzit 2029 végéig, a szerződés lejártáig biztosan folytatódhat.

Nagyon rossz üzenet volt Brüsszeltől, hogy a Lukoil-ügyben nem állt egyértelműen Magyarország és Szlovákia mellé, noha az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás világosan kimondja, hogy az ilyen viták rendezésére az Európai Bizottságnak egy konzultációs fórumon kellene lehetőséget adni a feleknek a vita rendezésére – mutatott rá megkeresésünkre Hortay Olivér.

A Századvég Energia-és Klímapolitika Üzletágának vezetője a Mandinernek felidézte, a bizottság nem így cselekedett, hanem először húzta az időt, végül nem tett semmit, mondván, nincs itt semmi látnivaló. 

Ez a gyakorlat pedig nagyon rossz precedens, mivel azt üzeni Kijevnek, hogy politikai nyomásgyakorlásra használhatja fel az Oroszországból érkező kőolajtranzitot. Jelenleg nincs arra semmilyen garancia, hogy Ukrajna 2029-ig biztosan nem zárja el a Barátság kőolajvezetéket.

Hortay Olivér arra is emlékeztetett, ha a Barátságon megszűnne a kőolajtranzitot, akkor csak az Adria vezeték maradna. Az Adria vezetéken ugyanakkor számos kihívást jelentene a kiesett kőolaj pótlása: egyrészt a kapacitása nem teszi lehetővé a pozsonyi és százhalombattai finomítók teljes körű kiszolgálását, másrészt Horvátország piaci pozíciója, illetve a régiónk kiszolgáltatottsága tovább növekedne, amely további tranzitdíj-növekedést okozna.

A Mandiner beszámolt róla, hogy Volodimir Zelenszkij tanácsadója, Mihajlo Podoljak közölte: jövő év január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése. Podoljak szerint ezzel a döntéssel Moszkva a legjobb piacát veszti el. „Európa megbízható és jó piac volt, az oroszok itt érték el a legnagyobb hasznot. Európában most mindenki azon dolgozik, hogy Oroszország ne játsszon szerepet a földrészen”  – fogalmazott. Később Podoljak már a Telegramon közzétett üzenetében tagadta saját kijelentését a Barátság kőolajvezeték év végi lezárásáról.

Forrás: Mandiner

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Simicskó István: Előbb-utóbb ebből káosz lesz + videó

Simicskó István: Előbb-utóbb ebből káosz lesz + videó

Jelenleg Németország megvédi a határait, azt csinálja, amit Magyarország 2015 óta tesz, ehhez képest az Európai Bizottság a nyáron kiszabott egy 200 millió eurós bírságot hazánkra, amelynek második felszólítása kedden fog lejárni. A témában vendégünk volt Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Nagyszabású nemzetközi mozgósítást hirdetett meg a biztonság, a gondolatszabadság, a nemzeti szuverenitás védelmében Matteo Salvini október 6-ra a lombardiai Pontidába azt követően, hogy egy migránsokat szállító hajó feltartóztatása miatt az olasz ügyészség hat év börtönbüntetést kért rá - közölte a Liga párt hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!