2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Külföld

Nagy erőkkel vonultak fel Minszkben a biztonsági erők a tüntetőkkel szemben

Nagy erőkkel vonult fel Minszkben a rendőrség és a hadsereg az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vitatott újraválasztása ellen tüntetőkkel szemben vasárnap.

  • Nagy erőkkel vonultak fel Minszkben a biztonsági erők a tüntetőkkel szemben

A fehérorosz belügyminisztérium tájékoztatása szerint megkezdték a hatóságilag nem engedélyezett tiltakozó akció résztvevőinek őrizetbe vételét. Olha Csemodanova belügyi szóvivő szerint eddig mintegy 250 embert állítottak elő. A megmozduláson több tízezren vesznek részt.

A minszki Függetlenség terét biztonságiak fogták közre és fémrácsokkal kerítették el. Az aluljárókat is lezárták. A város központjában található Köztársasági Palota épületénél rendőrségi alakultok vonultak fel. Egyenruhás biztonságiak itt is fémrácsokat és szögesdrót akadályokat állítottak fel. A mellékutcákban fogolyszállító autóbuszok és további rendvédelmi erők várakoznak.

A kormányellenes tüntetők ezúttal a "Hősök menetére" szólítottak fel, amely részben a hatósági őrizetben lévő Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivistának, a Koordinációs Tanács elnökségi tagjának szólt.

Szombaton több száz nő vonult utcára Minszkben Lukasenka lemondását követelve. A biztonsági erők 114 tüntetőt őrizetbe vettek a belügyminisztérium vasárnapi közlése szerint. Nyolcvanheten közülük börtönbe kerültek.

Vasárnap "Az egységes Fehéroroszországért" néven autóstüntetést tartottak Lukasenka hívei a fehérorosz fővárosban - közölte a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

Veniamin (Tupeka), a fehérorosz ortodox egyház új vezetője szerint az egyház semleges álláspontra fog helyezkedni a belpolitikai válságban. Az új minszki és zaszlavi metropolita az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az egyháznak "semlegesnek kell lennie és a felek közti kibékülést kell szolgálnia".

Veniamin metropolita egyben a belpolitikai válság során elkövetett hibák jóvátételét szorgalmazta, bár nem pontosította mit ért ez alatt.

Az egyházvezető mindemellett hangsúlyozta Fehéroroszország és Oroszország összefonódását. "Népeink nagyon közel állnak" - mondta. A szovjet tagköztársaságok szétválása szerinte főként politikai okokból és külső hatásra történt. Úgy fogalmazott, hogy hiányzott a korábbi nemzedékek bölcsessége ahhoz, hogy elejét tudták volna venni ennek a felbomlásnak.

Bírálói szerint a fehérorosz ortodox egyház vezetése hetek óta nem szólalt fel a karhatalom túlkapásai ellen.

Augusztus 25-én az orosz ortodox egyház szinódusa felmentette hivatalából a fehérorosz ortodox egyház vezetőjét, Pavel (Ponomarjov) minszki és zaszlavi metropolitát, akinek helyére Veniamin (Tupeka) bariszavi és maringorszki püspököt nevezték ki. A Vesztyi orosz hírportál szerint Pavel korábban azzal a kéréssel fordult Lukasenkához, hogy fékezze meg az újraválasztása miatt kibontakozott tüntetések résztvevőivel szemben alkalmazott hatósági erőszakot.

Az Interfax orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva közölte, hogy a Szláv Testvériség fedőnevű hadgyakorlat keretében szeptember 14-től 25-ig mintegy háromszáz orosz katona és hetven harcjármű vesz részt Fehéroroszország területén.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint egy orosz ejtőernyős alakulat lesz ott a manőveren.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!