2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Külföld

Muzulmánok tízezrei tüntettek a Közel-Keleten

Muzulmánok tízezrei tüntettek a palesztinok mellett pénteken a Közel-Keleten, tiltakozásul a Gázai övezetre mért izraeli légicsapások miatt és az Izrael által tervezett szárazföldi invázió ellen.

  • Muzulmánok tízezrei tüntettek a Közel-Keleten

A pénteki ima után muzulmánok tízezrei özönlöttek az utcákra a jordániai Ammántól a jemeni Szanaáig.

A húszi lázadók által irányított jemeni fővárosban, Szanaában a televízió is közvetítette az utcákon tolongó, jemeni és palesztin zászlókat lengető tömeget. A lázadók "Halál Amerikára!", "Halál Izraelre!" jelszavakat skandálták.

Iszlámábádban, Pakisztán fővárosában a pénteki ima után amerikai és izraeli zászlókat tapostak meg az utcára vonult hívők.

Bagdad központjában, a Tahrír téren felvonulók azt kiabálták: "Nem a megszállásra! Nem Amerikára!".

Az iráni fővárosban, Teheránban a tüntetők iráni, palesztin és Hezbollah-zászlókat lengettek. "Le Amerikával!" és "Le Izraellel!" feliratú transzparenseket tartottak a kezükben. Hasonló tüntetések zajlottak le más iráni városokban is, ahol amerikai és izraeli zászlókat égettek el.

A jeruzsálemi Templom-hegyen az izraeli rendőrség csak idősebb férfiakat, nőket és gyerekeket engedett fel az al-Aksza mecsethez imádkozni, így próbálták megakadályozni a tömeges tüntetésnek még a lehetőségét is.

Az AP hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a megállított fiatal palesztin férfiak az Oroszlános Kapu közelében gyűltek össze, de a rendőrök később kiterelték őket az egész óvárosból.

A zsidók és muszlimok közötti status quo szerint a Templom-hegyet, amelynek tetején van a Mecsetek tere, a muzulmánok felügyelik, és ott csak ők gyakorolhatják vallásukat, de a hely biztonságáért az izraeli rendőrség felel.

A Jeruzsálem történelmi óvárosának délkeleti részén található Templom-hegy a zsidók és a muzulmánok számára egyaránt szent hely. A hegy nyugati oldalán van a zsidók számára szent Siratófal. Az al-Aksza az iszlám vallás harmadik legszentebb helye a mekkai és medinai szent helyek után.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert megöltek, további háromezret megsebesítettek, mintegy 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma megközelítette az 1500-at, a sebesülteké pedig a hatezret.

Borítókép: Jordániai tüntetők vonulnak a a Husszeini-mecset előtt követelve a Gázai övezet elleni izraeli támadás befejezését, fotó: Jordan Pix/ Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hírt adott magáról Gyurcsány Ferenc + videó

Hírt adott magáról Gyurcsány Ferenc + videó

Gyurcsány Ferenc azt állítja, hogy a Fidesz vezetői nem hajlandóak és nem mernek találkozni az emberekkel, ez persze hazugság – hangsúlyozta a közösségi oldalára feltöltött videóban Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!