2022. 07. 05. Kedd Emese, Sarolta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:05

Külföld

Moszkva: Varsó a járványhelyzetre hivatkozva mondta le a kormányküldöttség katyni megemlékezését

A moszkvai lengyel nagykövetség a Covid-19 világjárvány jelentette kockázatra hivatkozva bejelentette, hogy későbbre halasztották a lengyel kormányküldöttség katyni és szmolenszki megemlékezését - közölte az orosz külügyminisztérium.

Az orosz diplomáciai tárca éles hangvételű állásfoglalásban reagált a varsói kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk nyilatkozatára. A lengyel tisztségviselő pénteken azt mondta, azért halasztották el Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő április 10-re tervezett oroszországi látogatását az 1940-es katyni mészárlás és a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa 10. évfordulója alkalmából, mert az orosz hatóságok nem adtak időben egyértelmű, írásbeli választ a Varsó által előterjesztett, az út logisztikai feltételeire vonatkozó javaslatokra.

A moszkvai külügyminisztérium a dokumentumban, amely "provokációval" és "kirívó hálátlansággal" vádolta meg Varsót, azt állította, hogy már a vizitre vonatkozó igény február 14-i kézhezvétele után kifejezte készségét az együttműködésre, és egyúttal bekérte az előkészítéshez szükséges információkat. Az Oroszországban március 4-én járt lengyel előkészítő csoport ígéretet tett ezek megküldésére, amit csak március 25-re teljesített.

Az orosz diplomaták szerint a lengyel fél a tervezett küldöttség létszámát és összetételét többször megváltoztatta, de az orosz külügy a világjárvány okozta nehézségek közepette is "maximális készséget és együttműködést tanúsított". Március 30-án a két ország illetékes biztonsági szervei videokonferencia keretében tartottak egyeztetést. Ezen a moszkvai tájékoztatás szerint orosz részről egyebek között közölték, hogy a Szmolenszkbe tartó küldöttség számára megnyitják a határt, és hogy készek a további egyeztetésre.

"A lengyelekkel való kapcsolattartás egész ideje alatt Varsó elégedettségét fejezte ki a közreműködés szintjével kapcsolatban"

- áll a dokumentumban, amely szerint Moszkva az ügyből "levonta a megfelelő következtetéseket".

A Lech Kaczynski néhai lengyel elnök vezette küldöttség különgépe 2010. április 10-én zuhant le Szmolenszknél. A Tu-154M-es a delegációt a szovjet NKVD által lengyel katonatisztek ellen elkövetett katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre szállította. A katasztrófában 96 ember, a lengyel politikai, katonai és szellemi elit számos képviselője vesztette életét.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tűzvész pusztít Görögország középső részén

Tűzvész pusztít Görögország középső részén, több falut ki kellett üríteni - közölték a helyi hatóságok. A helyi tűzoltóság egyik szóvivője kedd reggel az ERT állami műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy éjszaka némileg megfékezték a lángokat, de a veszély nem múlt el.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!