2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 09:05

Külföld

Moszkva reagált arra, hogy neonáci egységet fegyverez fel az USA

A Kreml rendkívül negatívan viszonyul ahhoz az amerikai döntéshez, amely feloldja az ukrán Azov alakulatnak történő fegyverszállítások tilalmát - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

  • Moszkva reagált arra, hogy neonáci egységet fegyverez fel az USA

"Washington álláspontjának ilyen hirtelen változása azt mutatja, hogy semmitől sem riadnak vissza az Oroszország elnyomására tett kísérleteik során, Ukrajnát és az ukrán népet ebben eszközként használják" - mondta a szóvivő.

Azt hangoztatta, hogy egy "ultranacionalista fegyveres egységről" van szó. Hozzátette: Washington arra való hajlandósága, hogy a neonácikkal kacérkodjon, megerősíti, hogy aktuálisak Oroszország aggodalmai az ilyen eszmék "lopakodó terjedési tendenciájával" kapcsolatban a világban.

Peszkov a The Washington Post című napilap írására reagált, amely az amerikai külügyminisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy Washington feloldotta az Azovnak történő fegyverszállítások tilalmát. A lapban olvasható, hogy az amerikai kormányzat szerint az alakulat "megfelel a Leahy-törvény kritériumainak", amely megtiltja a katonai segítségnyújtást az emberi jogok súlyos megsértésében bűnösnek talált külföldi egységeknek. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az amerikai külügyminisztérium közölte: "nem talált bizonyítékot" erre vonatkozóan, arról viszont nem számolt be, hogy mikor oldották fel a tilalmat, vagy hogy az Azov kapott-e már amerikai fegyvereket.

Az Egyesült Államokban - az alakulat náci ideológiájára hivatkozva - korábban tiltották a segítségnyújtást az Azovnak, ugyanakkor tavaly a The Washington Post már egy olyan külügyminisztériumi forrást idézett, amely elismerte, hogy az intézkedésnek nem volt gyakorlati hatása. Paul Gosar kongresszusi képviselő ugyanekkor úgy fogalmazott: a tilalom "elmosódott", miután az Azov harcosai bekerültek az ukrán fegyveres erőkbe és a Nemzeti Gárdába, és részvételükkel különálló fegyveres alakulatokat is létrehoztak.

Az orosz legfelsőbb bíróság az Azovot terrorszervezetnek minősítette, és betiltotta tevékenységét. A döntést előkészítő szakértői vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy az alakulat ideológiája "szélsőséges biológiai rasszizmust" tartalmaz, más fajok jogi szegregációjának tervét, a demokrácia, az erkölcs és a nemzetközi jog tagadását. Az indoklás szerint az Azov tagjai támadásokat intéztek a nemzeti kisebbségek képviselői és politikai ellenfeleik ellen, megfélemlítették Ukrajna oroszajkú lakosait, Donyec-medencei lakosokat raboltak el és kínoztak meg, valamint számos háborús bűncselekményben vettek részt.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!