2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Most az uruguayi követségen próbálkozik Peru korábbi elnöke

Politikai menedékjogot kért Uruguaytól a volt perui elnök, aki ellen nyomozás indult vesztegetés gyanújával. A 69 éves politikust összejátszással és pénzmosással vádolják egy brazil építőipari korrupciós botrányban.

  • Most az uruguayi követségen próbálkozik Peru korábbi elnöke

Rohamrendőrök őrzik Uruguay perui nagykövetségét, miközben tüntetők demonstrálnak a diplomáciai képviselet előtt. Peru korábbi elnöke, Alan Garcia ugyanis szombaton lépett be az uruguayi követség épületébe, majd menedékjogot kért.

A 69 éves politikust néhány órával korábban fosztották meg az utazás jogától másfél évre, mert eljárás folyik ellene korrupció és kenőpénzek elfogadása miatt. A vád szerint a kenőpénzt a brazil építőipari vállalat az Odebrecht adta, hogy nyerjen a limai elektronikus vasút építésére kiírt tenderen. Az ügyészség szerint emellett Garcia még 100 000 dollárt, átszámítva 28 millió forintot is felvett a brazil cégtől azért, hogy részt vegyen egy konferencián.

Garciát már másodszorra vádolják meg korrupcióval. Először 1992-ben bujkált a hatóságok elől, akkor a kolumbiai nagykövetségen kért menedéket. A szakszervezetek most azt követelik, hogy a volt elnököt végre ítéljék el.

„Ez egy politikai manőver, amit egyszer már eljátszott, hogy mentse magát a perui igazságszolgáltatástól. Alan Garciának fizetnie kell, és azért vannak itt a szakszervezetek, hogy elmondják az uruguayi nagykövetség előtt, hogy nem engedjük nekik, hogy menedéket adjanak Garciának” – mondta egy tüntető.

Az Odebrecht nevű brazil cégnek sem ez az első korrupciós botránya. Latin-Amerika szerte több magas rangú kormánytisztviselőt is bíróság elé citáltak már a cégtől kapott kenőpénzek miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!