2023. 03. 25. Szombat Irén, Irisz napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Pajtakult 03:00

Külföld

Most az uruguayi követségen próbálkozik Peru korábbi elnöke

Politikai menedékjogot kért Uruguaytól a volt perui elnök, aki ellen nyomozás indult vesztegetés gyanújával. A 69 éves politikust összejátszással és pénzmosással vádolják egy brazil építőipari korrupciós botrányban.

  • Most az uruguayi követségen próbálkozik Peru korábbi elnöke

Rohamrendőrök őrzik Uruguay perui nagykövetségét, miközben tüntetők demonstrálnak a diplomáciai képviselet előtt. Peru korábbi elnöke, Alan Garcia ugyanis szombaton lépett be az uruguayi követség épületébe, majd menedékjogot kért.

A 69 éves politikust néhány órával korábban fosztották meg az utazás jogától másfél évre, mert eljárás folyik ellene korrupció és kenőpénzek elfogadása miatt. A vád szerint a kenőpénzt a brazil építőipari vállalat az Odebrecht adta, hogy nyerjen a limai elektronikus vasút építésére kiírt tenderen. Az ügyészség szerint emellett Garcia még 100 000 dollárt, átszámítva 28 millió forintot is felvett a brazil cégtől azért, hogy részt vegyen egy konferencián.

Garciát már másodszorra vádolják meg korrupcióval. Először 1992-ben bujkált a hatóságok elől, akkor a kolumbiai nagykövetségen kért menedéket. A szakszervezetek most azt követelik, hogy a volt elnököt végre ítéljék el.

„Ez egy politikai manőver, amit egyszer már eljátszott, hogy mentse magát a perui igazságszolgáltatástól. Alan Garciának fizetnie kell, és azért vannak itt a szakszervezetek, hogy elmondják az uruguayi nagykövetség előtt, hogy nem engedjük nekik, hogy menedéket adjanak Garciának” – mondta egy tüntető.

Az Odebrecht nevű brazil cégnek sem ez az első korrupciós botránya. Latin-Amerika szerte több magas rangú kormánytisztviselőt is bíróság elé citáltak már a cégtől kapott kenőpénzek miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen áprilisban Pekingbe utazik, hogy tárgyaljanak a kínai elnökkel. A francia elnök a kétnapos brüsszeli csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: látogatásuk célja, hogy nyomást gyakoroljanak Hszi Csin-Pingre, hogy rávegye az orosz elnököt a háború lezárására.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Véget ért a kétnapos EU-csúcs

Véget ért a kétnapos EU-csúcs

Az első csütörtöki napon a tagállamok képviselői 1 millió darab tüzérségi lőszer küldéséről állapodtak meg Ukrajna számára egy éven belül. Hazánk ugyanakkor továbbra sem egyezett bele, hogy lövedékeket adjon Kijevnek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!