2024. 09. 12. Csütörtök Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Morawiecki Meloni ellenében harcol pozíciókért az EP-ben

Megpuccsolnák Melonit a lengyelek, már jelöltjük is van a helyére az európai konzervatívoknál – írta meg a Mandiner. A lap hozzátette: a volt lengyel kormányfő európai vezetői babérokra törne.

  • Morawiecki Meloni ellenében harcol pozíciókért az EP-ben

Mateusz Morawiecki, Lengyelország volt miniszterelnöke arra törekszik, hogy átvegye az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjának vezetését, amelyet jelenleg Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke tölt be – írta meg az Euractiv. 

Bár korábban arról számolt be a lengyel média, hogy Morawiecki és Meloni megegyezhetnek a csoport vezetésének átadásáról, a legfrissebb hírek szerint a tárgyalások még mindig folyamatban vannak, és az eredmény egyelőre bizonytalan. 

Morawieckihez közeli források szerint Meloni nem szívesen lépne vissza az ECR elnöki posztjáról, de a lengyel fél továbbra is próbálja meggyőzni őt. Az ECR és Morawiecki pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) egyelőre nem kommentálta az ügyet. 

Amennyiben Morawiecki sikerrel járna, az jelentősen erősítené pártja pozícióját az európai jobboldalon, különösen azután, hogy tavaly vereséget szenvedtek Donald Tusk közép-baloldali koalíciójával szemben.

Az ECR elnöki pozíciója ráadásul vigaszt is jelenthetne Morawieckinek, ha nem választják meg a PiS párt jelöltjének a jövő évi lengyel elnökválasztásra. Andrzej Duda jelenlegi elnök második mandátuma ugyanis 2025-ben lejár, és az alkotmány szerint nem indulhat újra, így a PiS már új jelöltet keres, és Morawiecki mellett más lehetséges jelöltek is felmerültek, köztük Patryk Jaki és Tobiasz Bocheński európai parlamenti képviselők, valamint Mariusz Błaszczak volt védelmi miniszter neve is.

A PiS várhatóan szeptemberben vagy október elején tartja kongresszusát, ahol Jarosław Kaczyński pártvezető bejelentheti a párt elnökjelöltjének nevét. A kormányzó koalíció jelöltjét egyelőre még nem nevezték meg, ugyanakkor Donald Tusk kizárta, hogy indulna az elnöki posztért.

Forrás: Mandiner

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tagad a botrányba került karateedző

Tagad a botrányba került karateedző

Tagadja bűnösségét A. Tibor. A jászberényi Yakuzák SE volt vezetője folytatólagos kihallgatásán nem ismerte el, hogy akár testi, akár lelki fájdalmat akart volna okozni annak a kisfiúnak, akit felrúgott a szolnoki kalandparkban – tájékoztatta a szoljon.hu-t Ocsovai Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!