2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Montenegróban is megkezdődött az oltás

Montenegró is megkezdte a koronavírus elleni védőoltások alkalmazását, az első vakcinát egy idősotthon lakója kapta meg szombaton - közölte a montenegrói közszolgálati televízió a vasárnap reggeli híradójában.

  • Montenegróban is megkezdődött az oltás

Először kétezer montenegrói állampolgárt oltanak be azokkal a Szputnyik V vakcinákkal, amelyeket Szerbia ajándékozott szomszédjának. Az immunizáció akkor folytatódhat a 620 ezres Montenegróban, amikor február végén megérkezik a kínai Sinopharm 30 ezer adag oltóanyaga - közölte Jelena Borovinic Bojovic egészségügyi miniszter.

A Nyugat-Balkánon ezzel az Adria-parti állam lesz az utolsó előtti ország, ahol elkezdődhet az immunizáció. Koszovó az egyetlen ország a térségben, ahol még nem kezdődött meg a lakosság beoltása.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma vasárnapra Szerbiában 2442-vel 434 122-re, Koszovóban 292-vel 65 982-re, Észak-Macedóniában 449-cel 99 067-re, Montenegróban 481-gyel 71 593-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 512-vel 128 102-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 15-tel 4321-re, Koszovóban hárommal 1571-re, Észak-Macedóniában tízzel 3047-re, Montenegróban héttel 944-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 16-tal 5085-re nőtt.

 

Már az AstraZeneca védőoltása is elérhető Szerbiában

Megérkezett a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina első szállítmánya vasárnap Szerbiába, ezzel már négyféle koronavírus elleni oltóanyag érhető el az országban.

A 150 ezer adag vakcinát Indiában gyártották és a Turkish Airlines török légitársaság gépével érkezett vasárnap reggel Belgrádba. A szállítmány átvételénél Aleksandar Vucic szerb elnök is jelen volt, aki kiemelte: Belgrád jó áron vásárolta meg az oltóanyagot. Hozzátette: a következő három hónapban további 150 ezer adag érkezik a készítményből.

A nyugat-balkáni országok közül Szerbia az első, ahol elérhető az AstraZeneca-oltás.

Szerbiában az interneten és telefonon is lehet regisztrálni a védőoltásra. Az országban élők az orosz Szputnyik vakcina, valamint a kínai Sinopharm, a német-amerikai Pfizer/BioNTech, a svéd-brit AstraZeneca és az amerikai Moderna védőoltása közül választhatnak, ám utóbbi egyelőre nem érhető el az országban.

A hivatalos adatok szerint eddig több mint 1,1 millió adag vakcinát adtak be a lakosságnak, ennek körülbelül negyedét már újraoltásra használták. A legtöbben a Sinopharm vakcináját kapták meg, a második helyen a Szputnyik V áll, míg a legkevesebb adagot a Pfizer/BioNTech oltásából használták fel. A sorrendiség oka, hogy a legtöbb oltóanyagot Szerbia Kínától és Oroszországtól szerezte be.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!