2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Külföld

Molotov koktél, könnygáz, kilőtt szemek Párizsban

Ismét összecsaptak a rendőrökkel a sárgamellényes tüntetők Párizsban. A kormány ellen tiltakozó hétvégi demonstrációt 11. alkalommal szervezték meg a francia fővárosban és a nagyvárosokban. A békésnek induló tüntetéseken a korábbi hétvégékhez hasonlóan, többen dobálni kezdték a kivezényelt rendőröket; az egyenruhások könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget. Az összecsapásokban megsérült a sárgamellényesek egyik vezetője is. Országszerte több mint 22 ezren gyűltek össze a megmozdulásokon.

  • Molotov koktél, könnygáz, kilőtt szemek Párizsban

A sárgamellényes tüntetők egyik vezetője a Facebookon közvetítette a rendőri oszlatást Párizsban, amikor vélhetően az egyik könnygázgránát felrobbant előtte és kilőtte az egyik szemét. A felvételen látszik, ahogy a férfi a földre esik, társai pedig mentőért kiáltanak, majd elviszik a helyszínről.

Az ügyben vizsgálatot indítottak a hatóságok, elemezhetik majd a rendőrök testére szerelt kamerák felvételeit is. Ilyet most először viseltek az egyenruhások, akik azután vetettek be tömegoszlató eszközöket, könnygázt, vízágyút és gumilövedéket, hogy szombaton délután a Bastille téren a tiltakozók egy része barikádokat gyújtott fel. Az akcióban több személy megsérült, több mint 40 embert állítottak elő.

Nem értem. Amikor bejelentjük a tüntetéseinket, könnygázt kapunk. Amikor meg nem, akkor is könnygázt kapunk. Nem értem. Így megy ez Franciaországban – mondta Hafid Marrouch, egy 43 éves demonstrátor. 

Ez volt sorozatban a 11-ik hétvége, amikor az utcára vonultak a tüntetők, akik a Köztársaság térre hirdettek virrasztást.

A sárga éjjel célja a változás beindítása. Minden szombaton ugyanazt látjuk. Valami mást szeretnénk az estére. Az a célunk, hogy holnapig, az egész hétvégén legyenek sárgamellényes tüntetések. .... hogy itt maradjunk, beszéljünk, hogy nem csak egy újabb tüntetés legyen– mondta Thomas, a "Sárga éjjel" egyik szervezője. 

Nantes-ban reklámtáblákat rongáltak meg a demonstrálók, a rendőröket Molotov-koktéllal, kövekkel dobálták meg. Az egyenruhások pedig könnygázzal fékezték meg a tömeget.

A demonstrációsorozat novemberben eredetileg az üzemanyagadóemelés miatt kezdődött el, a tiltakozók később már Macron elnök lemondását követelték. A megmozdulásokon azonban egyre kevesebben vesznek részt. A belügyminisztérium szerint szombaton országosan 32 ezren mentek ki az utcákra.

Az általános elégedetlenséget megtestesítő sárgamellényesek közben önálló listát állítottak a májusi EP-választásokra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!