2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Moldovára nem hat a moszkvai óva intés

Több tízezren tüntettek Moldova fővárosában az európai uniós csatlakozásért. A moldáv államfő szerint ez adna lehetőséget a gazdaság újraindítására és az életminőség javítására. Oroszország viszont óva intette Moldovát az uniós közeledéstől. Moszkva ebben az esetben drasztikusan megemelheti az országnak szállított földgáz árát, amit aligha bírna el Európa egyik legszegényebb országa.

„Moldováért, Európáért!” – harsogja egy videóüzenet egy Európai Unió melletti tüntetésen Moldova fővárosában. Kisinyovban több tízezren gyűltek össze, hogy kifejezzék szimpátiájukat az EU-val, és sürgessék az uniós integrációt. Moldova Európa egyik legszegényebb országa, és főleg a jobb élet reményében közeledne Brüsszelhez. „Az uniós integráció esély arra, hogy felvirágoztassuk gazdaságunkat és növeljük az emberek életszínvonalát. A közös és egyéni biztonságunkról is szól a közeledés, a polgáraink és a termékek szabad áramlásáról, valamint az országunk modernizálásáról” – mondja Nicolae Timofti államfő.

A demonstrációt az Európa-párti kormánykoalíció szervezte alig egy hónappal a vilniusi keleti partnerségi csúcs előtt. A kabinet azt reméli, hogy ezen társulási és szabadkereskedelmi megállapodást köthet az unióval. Az egybegyűltek szerint országukat nem könyörületességből kellene közelebb engedni az EU-hoz, hanem azért, mert ott a helye. „Európaiak vagyunk földrajzi, történelmi, kulturális és nyelvi szempontból is. Részesülnünk kell az európai értékekből, hogy Moldova minden polgára élhessen jogaival, élvezhesse a szabadságot és a jólétet” – mondja Vlad Filat miniszterelnök, a Liberális Demokrata Párt vezetője.

A tüntetőket az sem riasztja el, hogy Oroszország igencsak rossz szemmel nézné a Szovjetunió egykori tagállamának uniós közeledését. Moszkva szerint Kisinyov illúziókba ringatja magát, az integrációval pedig örökre elveszítheti az ellenőrzést a Dnyeszteren túli szakadár terület felett. Ráadásul az oroszok drasztikusan megemelhetik a Moldovának szánt földgáz árát, ez pedig végzetes lehet az ország számára, amely jelenleg teljes egészében orosz földgázimportra szorul.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!