2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Mohamed bin Szalmán trónörökös elsőként adatta be magának a vakcinát Szaúd-Arábiában

  • Mohamed bin Szalmán trónörökös elsőként adatta be magának a vakcinát Szaúd-Arábiában

 

Mohamed bin Szalmán elsőként adatta be magának pénteken a koronavírus elleni vakcinát Szaúd-Arábiában

A 35 éves trónörököst tartják az ország tulajdonképpeni "erős emberének".

Az SPA helyi hírügynökség Twitteren tett közzé videót az eseményről, közölve, hogy a trónörökös immunizálása részét képezi az egészségügyi minisztérium által kidolgozott országos oltási tervnek, amelynek keretében a lakosság mintegy 70 százalékának akarják beadni a vakcinát a jövő év végéig. Az oltóanyagot ingyenesen biztosítják a királyság állampolgárainak és tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi lakosainak.

A szunnita királyság december közepén engedélyeztette az új típusú koronavírus ellen a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett vakcinát.

A 34 milliós országban a járvány kezdete óta 361 903 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, és 6168 a kór halálos áldozatainak száma.

Világszerte több vezető politikus is megkapta már a vakcinát, hogy ezzel meggyőzze a helyi közvéleményt annak biztonságosságáról, így például a 78 éves Joe Biden megválasztott amerikai elnök, a 71 éves Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a 45 éves Ana Brnabic szerb kormányfő.

A 66 éves Andrej Babis cseh miniszterelnök vasárnap, az oltási kampány megindultával készül beadatni magának a vakcinát.

A 34 éves Sebastian Kurz osztrák kancellár, valamint a 49 éves Justin Trudeau kanadai miniszterelnök viszont úgy döntött, hogy akkor oltatja be magát, amikor a saját korcsoportja kerül sorra a nemzeti kampány során.

"Nem tartozunk a 80 év felettiek csoportjába" - válaszolta Kurz arra az újságírói kérdésre, hogy az osztrák kabinet tagjai miért nem kapták még meg a vakcinát.

 

Aknára futott és kisebb károkat szenvedett egy teherhajó a Vörös-tengeren

 

Aknára futott és kisebb károkat szenvedett egy teherhajó a Vörös-tengeren pénteken - közölte a Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció, amely a húszi lázadók ellen harcol Jemenben.

Az al-Arabíja szaúdi televízió szerint a koalíció a húszikat vádolja a tengeri akna kihelyezésével a Vörös-tenger déli részén. Hozzátette, hogy a robbanásban senki sem sérült meg a teherhajó fedélzetén.

Az iráni támogatást élvező jemeni felkelők egyelőre nem reagáltak.

December elején a koalíció megsemmisített két, robbanószerrel megrakott hajót a térségben. A "robbanóbárkákat" állítólag szintén a húszik indították útjukra.

A jemeni kormány ellen lázadó húszik jó ideje veszélyeztetik a hajózás biztonságát a Vörös-tengeren. Robbanószerrel megrakott bárkákon kívül gyakran víziaknákat telepítenek, amelyek - szaúdi közlések szerint - iráni gyártmányúak. A sivatagi királyság rendre azzal vádolja Iránt: fegyverekkel, rakétákkal, lőszerrel támogatja a húszikat, hogy "megzavarja a térség stabilitását".

Jemenben hat éve dúl belháború a kormány ellen lázadó húszik és a szaúdi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. A szunnita Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, a síita Irán komolyabban megveti lábát az Arab-félszigeten a szintén síita vallású húszik térnyerése révén.

 

Izrael légi csapásokat mért a Hamász létesítményeire a Gázai övezetben

Az izraeli légierő a Hamász palesztin iszlamista szervezet létesítményeit bombázta a Gázai övezetben szombatra virradóra.

Az izraeli hadsereg a Twitteren közölte, hogy a többi között egy rakétákat gyártó üzemet, föld alatti létesítményeket és egy katonai támaszpontot támadtak.

A légi csapásokat megelőzően az övezetből rakétákat lőttek ki Izrael déli részeire.

"Miközben világszerte a családok a karácsonyfák körül ülnek, Izrael déli részén a családok légvédelmi óvóhelyekre igyekeznek" - áll a közleményben, amely szerint két rakétát a Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisített.

"A Hamász fogja viselni a Gázai övezetből kiinduló terror következményeit" - olvasható a hadsereg mikroblogján megjelent üzenet végén.

Izrael és a Hamász között három hadművelet és számos kisebb összecsapás zajlott a Hamász 2007-es gázai erőszakos hatalomátvétele óta. Egyiptom közvetítésével Izrael tűzszünetet kötött a gázai iszlamista szervezettel, amely megígérte az Izrael elleni támadások felfüggesztését cserébe a Katar biztosította pénzsegélyekért.

A Gázai övezetben több palesztin fegyveres csoport működik, de Izrael a terület felett uralmat gyakorló Hamászt tekinti felelősnek minden onnan indított offenzíváért, és általában katonai célpontok elleni légi csapásokkal válaszol a Gázából kilőtt rakétákra.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!