2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Módosították a törvényjavaslatot a pénzbüntetés elkerülése végett

A lengyel parlament módosította a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazására vonatkozó törvényjavaslatot. A kormányzó Jog és Igazságosság úgy változtatta meg az Európai Bizottság által bírált korábbi jogszabályt, hogy a nyugalmazott bírák visszatérhetnek munkahelyükre, ha igényt tartanak rá.

  • Módosították a törvényjavaslatot a pénzbüntetés elkerülése végett

A lengyel parlament megszavazta a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazásáról szóló törvényjavaslatot. Az újabb módosítást 215 képviselő támogatta, 161 ellenezte, 24-en tartózkodtak. A tervezetet a kormányzó Jog és Igazságosság nyújtotta be, azután, hogy az Európai Bizottság bírálta a lengyel igazságügyi reformot, amely 70 évről 65-re vitte le a nyugdíjkorhatárt, és az ennél idősebbek csak az elnök jóváhagyásával folytathatták volna a munkájukat. Brüsszel kezdeményezésére, az Európai Bíróság október végén ideiglenes hatállyal elrendelte, függesszék fel a kritizált jogszabály nyugdíjkorhatárra vonatkozó előírásait.

„Az Európai Bíróság felszólítása szerint ez a törvény hatályon kívül helyezi azt a jogszabályt, amely kötelezte a 65 évüket betöltött bírákat a nyugdíjra. Ezért, ha ez a törvény hatályba lép, ezek a bírák visszatérhetnek a legfelsőbb bírósághoz, mintha ez a megszakítás soha nem létezett volna” – mondta Marek Ast, a Jog és Igazságosság képviselője.

Viszont az újonnan beiktatott bírák esetében a nyugdíjkorhatár továbbra is 65 év lesz, nem lesz mód hosszabbításra, nem lehet kérvényezni. A törvény eddigi változata alapján a 72 tagú testületben 27-en érték el a nyugdíjkort, de csak 16 kérvényezte mandátuma meghosszabbítását, az elnök 5 kérvényt utasított el. Nem kérte mandátuma meghosszabbítását a többi között a legfelsőbb bírósági elnöknője sem.

Az igazságügyi miniszter szerint teljesítették a kötelezettségeiket, a törvény megfelel a tagállami normáknak.

„Ez a törvény, amely a mai módosítás tárgya, összhangban van a lengyel alkotmánnyal és az európai alapértékekkel és illeszkedik az igazságügyi reformcéljainkhoz. Ugyanakkor a kormányunk ismételten hangsúlyozza, hogy az Európai Unió tagja vagyunk és tiszteljük a törvényeit” – fejtette ki Zbigniew Ziobro.

A jobbközép ellenzék viszont továbbra is elsietettnek tartja a kormány terveit.

„Egy újabb sietség a kormánypárti oldalon. Azt mutatja, hogy hihetetlen káoszt hoznak az igazságügyi rendszer, a legfelsőbb bíróság működésébe” – mondta Krzysztof Brejza, a Polgári Platform képviselője.

Az államfő tanácsadója szerint azért történt ilyen gyorsan a módosítások elfogadása, hogy Lengyelország elkerülhesse az Európai Bizottság pénzbüntetését. Az új tervezetet még a felsőháznak, és a lengyel szenátusnak is el kell fogadnia. Akkor lép hatályba, ha Andrzej Duda elnök aláírta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!