2024. 03. 03. Vasárnap Kornélia napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - A taníványok 11:00

Külföld

Mintegy száz afgán katona tűnte el a tálibokkal vívott csata után

  • Mintegy száz afgán katona tűnte el a tálibokkal vívott csata után

Mintegy száz afgán katonának nyoma veszett, miután a tálibokkal a hét végén vívott ütközet után elhagyták őrhelyüket és megpróbáltak átkelni a türkmenisztáni határon – közölték afgán illetékesek vasárnap. A nap folyamán később arról számoltak be, hogy a szóban forgó katonákat megakadályozták az átkelésben.

Mohammad Nászir Nazari, a nyugat-afganisztáni Bágdesz tartomány tanácsának tagja közölte, hogy a katonáknak nem volt engedélyük a határátlépésre. Abdul-Azíz Bik, egy másik tanácstag pedig azt közölte később, hogy a katonákat megakadályozták a belépésben Türkmenisztánba, de azt nem közölte, hogy afgán vagy türkmén oldalról. A szóban forgó katonák az afgán belügyminisztérium határőrségének tagjai.

Dzsamsid Sahabi, a tartomány kormányzójának szóvivője elmondta, hogy 16 katonát öltek meg és 20 másik sebesült meg a Bala Murgab körzetben folyó harcokban, a hadsereg légitámadást hajtott végre és erősítést vezényelt a térségbe. Megerősítette, hogy több katona megszökött, de pontos számot nem közölt.

A Reuters hírügynökség jelentésében idézett Abdul-Azíz Bik elmondása alapján az történhetett, hogy a szóban forgó száz katona először megpróbált átszökni Türkmenisztánba, de mivel ez nem sikerült nekik, egy részük megadta magát a felkelőknek, a többiek viszont folytatták a harcot. Bik szerint ötvenen adták meg magukat, a másik ötven azonban folytatta a harcot. Hozzátette: „Ezek a katonák évek óta a tálibok ellen harcolnak, ha megadják magukat, a tálibok megölik őket”.

A tálibok eközben azt állították, hogy kilencven határőrt foglyul ejtettek, ennek alátámasztásához a Twitter mikroblogon többségükben katonai egyenruhát viselő emberekről készült képeket tettek közzé. A képeken több tucat ember sorakozik fel, illetve ül egy teherautón. A határőrök között láthatóan sok a fiatal.

Dzsamsid Sahabi szerint ötven katona halt meg és mintegy száznak veszett nyoma. Közölte, hogy több száz helyi lakos gyűlt össze a kormányzói hivatalnál, hogy a tartomány biztonsága miatti aggodalmát fejezze ki. Mint mondta, Bala Murgab szinte teljesen a tálibok ellenőrzése alatt áll, a kormányerők a körzeti parancsokságra szorultak vissza.

A szunnita iszlamista tálibok szinte naponta hajtanak végre támadásokat Afganisztán-szerte, elsősorban az afgán biztonsági erők ellen. A támadások az Egyesült Államok óta legrégebben – 17 éve – vívott háború lezárására irányuló washingtoni tárgyalási szándék ellenére folytatódnak.

(Kezdőkép: economist.com)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Új voksolást kell tartani a szerb fővárosban

Új voksolást kell tartani a szerb fővárosban

A választási bizottság megalapozatlannak minősítette azokat az ellenzéki a vádakat, melyek szerint szavazatlopás és számos más csalás történt a belgrádi önkormányzati voksolások során.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!