2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Ottó 19:30

Külföld

Halála előtt még nyilatkozott a miniszter

Egy izraeli katona okozhatta egy palesztin miniszter halálát Ciszjordániában. A településügyekkel foglalkozó miniszter egy békés demonstráción vett részt, amikor a csoport összetűzésbe került az izraeli katonákkal. A palesztin vezetés az ügy miatt felfüggesztheti a biztonsági együttműködést a zsidó állammal.

Többször is nyakon ragadta egy izraeli határőr a palesztin településügyi minisztert, aki percekkel később már holtan feküdt az összetűzés helyszínén. Zijád Abu Eint a verekedés során állítólag mellbe vágták egy katonai sisakkal – más szemtanúk szerint egy könnygázpalackkal. A politikus holttestét jordániai és izraeli szakértők boncolták. A vizsgálat eredményét a palesztinok úgy értékelték, hogy Abu Ein halálát sérülései és a könnygáz belélegzése okozta – az izraeliek szerint viszont infarktus végzett a régóta szívbeteg politikussal.

Abu Ein az izraeli földfoglalások elleni tüntetésen vett részt egy zsidó telep mellett. A résztvevők olajfákat ültettek a palesztin területen, amelyet szerintük a zsidó állam már kinézett magának újabb telepek építéséhez. Nem sokkal halála előtt a politikus még a palesztin sajtónak nyilatkozott. Szavait többször is izraeli katonák szakították félbe. „Állandóan zaklatnak minket, ez a megszállás terrorizmusa. Ez egy terrorista hadsereg, ami terrorakciókat hajt végre a palesztin nép ellen. Eljöttünk a mi földünkre, hogy olajfákat ültessünk, ők meg már az első perctől támadnak minket. Senki nem dobott el egy követ sem, és senki nem ütött vissza, ez csak a terrorista hadsereg elnyomása és erőszak a palesztinok ellen” – mondta a településügyi miniszter.


Abu Eint évtizedekkel ezelőtt egy izraeli bíróság halálra ítélte egy terrortámadás miatt, amelyben két zsidó fiatal vesztette életét. Büntetését később életfogytiglani börtönre módosították, majd egy fogolycsereprogram révén 1985-ben szabadult.

Mahmúd Abbász palesztin elnök a miniszter halála után háromnapos gyászt hirdetett, és rendkívüli kormányértekezletet hívott össze. „Ami történt, valódi bűncselekmény. Nem állhatunk türelmesen, nem hallgathatunk róla. Őszintén szólva minden lehetőséget számításba veszünk” – fogalmazott a palesztin elnök.

Vezető palesztin politikusok szerint kormányuk akár fel is függesztheti a biztonsági együttműködést Izraellel. Erről végleges döntés pénteken születhet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!