2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 12:30

Külföld

Mindeddig tisztázatlan a prágai gyilkos motivációja + videó

Mécseseket helyeztek el ismerősök és ismeretlenek Prágában, a Károly Egyetem épületénél, ahol a gyilkos lövöldözött. Az intézmény diákjai megdöbbentek, azt mondták, sosem gondolták volna, hogy ez ebben az épületben megtörténhet.

  • Mindeddig tisztázatlan a prágai gyilkos motivációja + videó

Három külföldi állampolgár van a prágai egyetemi fegyveres mészárlás halálos áldozatai között. Az érintettek nemzetiségéről azonban nem közöltek részleteket.

Az egyetem egyik diákja csütörtök délután tüzet nyitott az egyetem filozófiai karának a prágai belvárosban található fő épületében. 13 embert megölt, 25-en megsebesültek. A merénylő is meghalt, egyelőre nem tisztázott, hogy öngyilkos lett, vagy a rendőrök lőtték le.

Eszembe sem jutott soha, hogy közvetlen veszélyben lennék. Én egy másik kara járok, ami máshol van. De az jut eszembe, hogy nem érzem magam jól, ez bármelyik karon megtörténhetett volna – mondta egy amerikai diák, aki az egyetemen tanul.

Rendőrök evakuálták a diákokat csütörtök este a lövöldözést követően. Komoly terrorellenes erőt vonultatott fel a prágai rendőrség, a környező utcákat lezárták. Nem voltak biztosak benne, hogy csak egy elkövető van, ezért mindent és mindenkit átvizsgáltak.

A cseh belügyminiszter tájékoztatása szerint a támadó egy fiatal férfi volt, az egyetem bölcsészeti tanszékének egyik diákja. A merénylő egy Prága melletti településről származik, ahol csütörtökön holtan találták az apját. Az elkövetőt, ahogy a rendőrség fogalmazott délután 4-kor ártalmatlanították.

Az továbbra sem tisztázott, hogy az elkövetőt lelőtték, vagy öngyilkos lett.

Mint arra fény derült, az elkövető a Telegram-oldalán 10 napon keresztül részletes naplót vezetett arról, hogyan készül a lövöldözésre.

Az ámokfutó bejegyzésében december 10-én így fogalmazott: "a nevem David. Iskolai lövöldözést akarok elkövetni, utána pedig öngyilkos leszek."

A külügyminisztérium államtitkára arról számolt be közösségi oldalán, hogy több magyar egyetemista is tanul Prágában, azonban magyar áldozatról vagy sérültről nincs hír.

 Fotó: Gyertyát gyújtanak gyászolók a prágai Károly Egyetem főépülete előtt 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött az épületben, és tizennégy embert megölt, huszonötöt megsebesített. A támadó is életét vesztette, de egyelőre nem tudni, hogyan. MTI/AP/Petr David Josek

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

Budapesten több helyszínen tájékozódott és tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a főváros helyzetéről, problémáiról, fejlesztésekről - olvasható Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének az MTI-hez eljuttatott hétvégi kampányösszefoglalójában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!