2020. május 26.,
kedd, Fülöp, Evelin napja

Mike Pompeo szerint az Iszlám Állam inspirálta a támadásokat

MTI

2019. április 25., csütörtök 07:59

"Minden jel arra mutat", hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet inspirálta a Srí Lanka-i merényletek elkövetőit - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a CBS televíziónak adott interjújában szerdán.

Az amerikai diplomácia vezetője lényegében megismételte azt, amit hétfői sajtókonferenciáján mondott, amikor az iszlamista terroristákat hibáztatta a keresztényellenes merényletekért.

Mike Pompeo még hétfőn telefonon egyeztetett Srí Lanka miniszterelnökével, és - Donald Trump amerikai elnök vasárnap Twitteren tett ígéretével összhangban - felajánlotta az Egyesült Államok segítségét a tettesek felelősségre vonásához.

A külügyminiszter szerdán megerősítette: az Egyesült Államok elkötelezett a terrorizmus elleni harcban. Mint mondta: az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által létrehozott, úgynevezett kalifátust ugyan sikerült lényegében véve lerombolni, és ez sokat számít, de - mint fogalmazott - a terrorista fenyegetéssel változatlanul számolni kell. A dzsihadista szervezet egyébként kedden közölte: a merényletek elkövetői "az Iszlám Állam harcosai voltak".

MTI