2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Egy döntő pillanat - Bern, Budapest 1954. 03:00

Külföld

Mike Pompeo felmentette a felügyeleti igazgatót az amerikai külügyminisztériumban

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója pénteken este felmentette a külügyminisztérium felügyeleti igazgatóját, Steve Linicket.

  • Mike Pompeo felmentette a felügyeleti igazgatót az amerikai külügyminisztériumban

"Kulcsfontosságú, hogy teljes bizalmam lehessen a felügyeleti igazgatóként szolgálatot teljesítő kinevezettekben. A jelenlegi igazgatóval kapcsoltban immár nem ez a helyzet" - írta Pompeo a Nancy Pelosi házelnöknek címzett levelében, amelyben döntéséről tájékoztatta a demokrata párti politikust.

Steve Linick az előző amerikai elnök, a demokrata párti Barack Obama kormányzata által kinevezett tisztségviselő volt a minisztériumban, s szerepet vállalt a Donald Trump elnök elleni tavalyi impeachment (felmentést célzó) eljárásban, amelyet demokrata párti törvényhozók indítottak el. Tájékoztatást adott a képviselőház és a szenátus nyolc bizottságának, s ő adta át a törvényhozóknak azokat a dokumentumokat, amelyeket a minisztérium Rudy Giulianitól, Trump személyes ügyvédjétől kapott. Ezekben a dokumentumokban esett szó Joe Bidenről, az Obama-kormányzat alelnökéről - aki a demokraták elnökjelöltje lesz várhatóan a novemberi választásokon -, és az akkori ukrajnai amerikai nagykövet, Marie Jovanovich ukrajnai szerepvállalásairól. Jovanovichot Mike Pompeo vissza is rendelte, még mielőtt lejárt volna a megbízatása.

Korábban a minisztérium részéről Linick felügyelte a Hillary Clinton volt külügyminiszter levelezése ügyében folytatott belső vizsgálatot. Clinton, a tárca vezetőjeként a magánszerverét használta hivatalos e-mailek küldésére és fogadására, kockáztatva ezzel, hogy bizalmas és titkosított dokumentumok kerülnek illetéktelenekhez. Mintegy 30 ezer e-mailnek állítólag nyoma is veszett. A "levélügy" a 2016-os elnökválasztásokon a republikánusok egyik fő kampánytémája volt a demokraták elnökjelöltjeként induló Clinton ellen.

A külügyminisztérium szóvivője péntek este megerősítette Linick felmentésének tényét, hozzátéve, hogy a tárcavezető döntése 30 napon belül lép érvénybe. Pompeo ugyanakkor Steven Akard nagykövetet nevezi ki az új főigazgatónak.

Akard nagykövetet Mike Pence alelnök bizalmas munkatársaként tartják számon, aki már akkor Pence mellett dolgozott, amikor az alelnök még Indiana állam kormányzója volt. Akard nagyköveti kinevezését a szövetségi szenátus 2019 szeptemberében szavazta meg a külügyminisztérium külföldi missziókkal foglalkozó részlegének élére.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!