2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Tavaly minden eddiginél többen vesztek hullámsírba, miközben Spanyolországba próbáltak eljutni

Tavaly 6618 ember vesztette életét, miközben Spanyolországba próbált eljutni valamelyik tengeri migrációs útvonalon - közölte a Caminando Fronteras nevű spanyol civil segélyszervezet, amely kedden mutatta be éves jelentését Madridban.

  • Tavaly minden eddiginél többen vesztek hullámsírba, miközben Spanyolországba próbáltak eljutni

A dokumentumban a szervezet az eddigi leghalálosabb évnek nevezte 2023-at azóta, hogy 2007-ben elkezdte gyűjteni az áldozatokra vonatkozó adatokat. Tavaly átlagosan naponta 18 ember veszett a tengerbe.

A Caminando Fronteras emlékeztetett: 2022-ben a halálos áldozatok száma 2390 volt.

A múlt évben a legtöbben, 6007-en a Kanári-szigetek és az afrikai kontinens közötti, úgynevezett atlanti-óceáni migrációs útvonalon vesztették életüket. A Gibraltári-szorosban 147-en, az Alborán-tengerben 30-an, a Földközi-tenger nyugati medencéjében pedig 434-en haltak meg.

A halálos áldozatok száma októberben volt a legmagasabb, 2370, és májusban a legalacsonyabb, 37. A bárkák közül 84 tűnt el, volt, amelyiken több mint 300-an utaztak.

A halálos áldozatok között 17 ország állampolgárait tartja nyilván a civil szervezet.

"Annak ellenére, hogy ezek a számok szörnyűek, tudjuk, hogy több is van" - hívta fel a figyelmet Helena Maleno kutatási koordinátor a tanulmányt bemutató sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a szervezet szerint a halálozás növekedéséhez hozzájárul "a határellenőrzés előnyben részesítése az élethez való joggal szemben", valamint gyakori a mentési kötelezettség elmulasztása a tengeren, illetve a kutatás-mentés késlekedése.

A Caminando Fronteras kitért arra, hogy megnövekedett tavaly a Spanyolország felé tartó illegális bevándorlók száma a tengeren. A korábbinál többen indultak útnak Mauritániából, Szenegálból és Gambiából is.

A spanyol belügyminisztérium múlt héten közölt éves összesítése szerint mintegy 57 ezren értek partot az ország területén 2023-ban, 82 százalékkal többen, mint az előző évben. A legtöbben, 39 910-en, a Kanári-szigetekre érkeztek bárkákon.

A nagy távolság és az erős áramlatok miatt ezt a migrációs útvonalat tartják a legveszélyesebbnek a spanyol hatóságok, ám épp ezért nehezebben is ellenőrizhető, mint például a Földközi-tenger nyugati szakasza.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!