2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Migránsgyerekek befogadásáról döntöttek Spanyolországban + videó

Több száz migránsgyermek befogadásáról egyeztek meg a spanyol régiók szerdán. A szocialista kormány minden egyes kiskorú után több mint 14 millió forintnak megfelelő összeget ad az autonóm közösségeknek. A HírTV-t Tóth Brigitta tudósította, La Riojából.

  • Migránsgyerekek befogadásáról döntöttek Spanyolországban + videó

Önként bólintottak rá a szolidaritásra szerdán a spanyol régiók. Összesen 347 afrikai menekült gyermek befogadásáról egyeztek meg, akik mindannyian a Kanári-szigetekre érkeztek a nyílt vízen, illegálisan. A legtöbbet végül a korábban legjobban ellenkező Katalónia fogadja be, 31-et, őt követi majd 25-30 gyerekkel Madrid, a déli Andalúzia, aztán pedig az északi régiók. A Pedro Sánchez vezette szocialista kormány nem sokkal a döntés előtt jelentette be, hogy minden egyes befogadott gyerek után 36 ezer eurót ad a regionális kormányoknak, ez átszámítva több mint 14 millió forint. Úgy tervezik, hogy a kiskorúakat a következő 12 hónapban fokozatosan helyezik át a szigetekről a félszigetre.

A konzervatív Néppárt által vezetett régiók korábban még azt mondták, hogy nem akarnak szolidaritást vállalni, ezért a szocialisták azt tervezték, hogy a bevándorlási törvény módosításával kényszerítik őket az együttműködésre, amire a kanári kormánynak óriási szüksége van, mivel háromszor annyi migránsgyermeket látnak el, mint amennyire a befogadórendszerüket tervezték. Már majdnem hatezer kiskorú van náluk és azzal számolnak, hogy nyáron ez a szám 10 ezer fölé is emelkedhet.

A Néppárt nem támogatja a törvénymódosítást, így végül inkább önként ment bele a segítségnyújtásba, viszont ezzel óriási konfliktust robbantott ki az illegális migráció ellen küzdő Vox-szal. A jobboldali párt vezetője, Santiago Abascal előre figyelmeztette a néppártiakat, hogy ha igent mondanak a befogadásra, akkor bedöntik az összes regionális kormányt, ahol koalícióban irányítanak. A Vox szerint ugyanis ezeknek a gyerekeknek a befogadása csak táptalaj az illegális bevándorlásnak és ezután még többen vágnak majd neki a Kanári-szigetekre vezető útnak. Mivel a Néppárt végül a szocialisták oldalára állt, Abascal rendkívüli ülést hívott össze csütörtök délutánra, amin döntenek az általuk kormányzott régiók sorsáról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!