2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Csinibaba

Következik:

Szélesvásznú történelem - Csinibaba 22:15

Külföld

Migrációs és biztonsági kérdésekről tárgyalt a CIA igazgatóhelyettese Szarajevóban

Migrációs és biztonsági kérdésekről tárgyalt Vaughn Bishop, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóhelyettese pénteken Szarajevóban a boszniai biztonsági miniszterrel, több rendőrfőnökkel, valamint a boszniai hírszerző-biztonsági ügynökség (OSA) vezetőjével.

  • Migrációs és biztonsági kérdésekről tárgyalt a CIA igazgatóhelyettese Szarajevóban

A találkozót követően Dragan Mektic biztonsági miniszter a sajtónak elmondta: az Egyesült Államok felajánlotta segítségét a balkáni ország migrációs és biztonsági problémáinak megoldásához. Hozzátette: a megbeszélésen az említett témák mellett felhívta a CIA igazgatóhelyettesének figyelmét arra, milyen mértékű a korrupció és a szervezett bűnözés az országban.

A boszniai biztonsági szolgálatok vezetői a terrorizmus elleni harcról is tárgyaltak a CIA-s vezetővel, illetve felmerült az a kérdés is, hogy milyen veszélyt jelenthetnek a külföldi harcterekről Bosznia-Hercegovinába visszatérők.

A hivatalos adatok szerint 2011 és 2014 között Boszniából mintegy 240-en csatlakoztak a szíriai és iraki harcokban részt vevő különböző csoportokhoz, de 2014 óta senki nem utazott el a harcterekre.

Bosznia-Hercegovina 2014 óta tíz évig terjedő börtönnel bünteti azokat, akik külföldi harcokban zsoldosokként vesznek részt vagy toboroznak, illetve ilyen harcokra buzdítanak másokat.

Az utóbbi időszakban többször is felmerült, milyen veszélyt jelenthetnek a harcterekről hazatérők, illetve, hogy Boszniának vissza kell-e fogadnia azokat, akiket a szíriai vagy iraki harctereken fognak el a terroristák ellen harcoló alakulatok.

A nyugat-balkáni ország lakosságának valamivel több mint 50 százaléka muszlim vallású, ám többségük nem tartozik az iszlám egyik radikális ágához sem, de jelen vannak a szélsőségek. A nyugat-balkáni ország területén az iszlamistáknak több kiképzőtáboruk is van, ezek többségét az 1992-1995-ös boszniai háború idején az országba érkező, a magukat mudzsáhidoknak (harcosoknak) nevező muszlim önkéntesek alapították.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ottó – Hogyan hat ránk a háborúpárti lobbi? + videó

Ottó – Hogyan hat ránk a háborúpárti lobbi? + videó

Az Ottó közéleti riportműsor mai témája, a háború, azon belül pedig, hogy hogyan hat ránk a háborúpárti lobbi. Erről Horváth Józsefet, az Alapjogokáért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját kérdeztük. Második riportunkban a hajléktalan kérdést vesszük górcső alá, és ellátogatunk a Rákóczi térre is.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!