2023. 06. 05. Hétfő Fatime napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Mexikóban egy új fegyveres testületet hoznak létre a bűnözés elleni küzdelemre

Az úgynevezett Nemzeti Gárda kapcsolódik be a bűnözés elleni küzdelembe. Az alakulat parancsnokává egy visszavonóban lévő tábornokot nevezett ki csütörtökön Andrés Manuel López Obrador, az ország baloldali elnöke.

  • Mexikóban egy új fegyveres testületet hoznak létre a bűnözés elleni küzdelemre

A közép-amerikai országban jelenleg a rendőrség, a hadsereg és a tengerészgyalogság is foglalkozik a feladattal. A Nemzeti Gárda parancsnokságában mindhárom fegyveres testület képviseltetni fogja magát a parancsnok, Luis Rodríguez Bucio irányítása alatt.

Az elnök célkitűzése, hogy a korábbi kormányzatokkal szemben ne a drogbárók üldözésére összpontosítsák az erőket, hanem a bűnözés okainak, a szegénységnek és a társadalmi egyenlőtlenségnek a felszámolására.

Az új fegyveres erő létrehozásának a bírálói azt hangsúlyozzák, hogy túl szoros kapcsolatban lesz a hagyományos fegyveres erőkkel, de az elnök szerint erre szükség van a hatékonyság érdekében.

A Nemzeti gárda munkájában a hagyományos fegyveres erők a tervek szerint csak öt évig vesznek részt, utána visszatérnek a laktanyákba. Végleges létszámát 50 ezer főben határozták meg. Andrés Manuel López Obrador szerint a szervezetnek tevékenysége során kiemelten oda kell figyelnie az emberi jogok betartására.

Mexikóban tavaly 20 éve a legmagasabb volt a gyilkosságok száma.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Kifütyülték Olaf Scholzot Németországban

Kifütyülték Olaf Scholzot Németországban

A tüntetők háborús politikája miatt bírálták a német kancellárt, akit háborús uszítónak neveztek és azt követelték, fegyverek nélkül csináljon békét, valamint felszólították, hogy távozzon.
Ukrajnából lengyel katonák is behatoltak Oroszországba

Ukrajnából lengyel katonák is behatoltak Oroszországba

Az ukránok szerint viszont eddig csak az ő oldalukon harcoló úgynevezett Szabad Oroszország Légió harcosai hatoltak be a Belgorod környéki falvakba. Vagyis orosz nemzetiségű katonákról van szó, akik Putyin rendszerének megdöntéséért harcolnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!