2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Mexikó szerint La Paz-i nagykövetségét sorozatosan zaklatják a bolíviai hatóságok

A mexikói külügyminisztérium keddi nyilatkozatában panaszolta, hogy La Paz-i nagykövetségét sorozatos zaklatások érik a bolíviai hatóságok részéről arra hivatkozva, hogy e diplomáciai képviselet Evo Morales lemondatott korábbi bolíviai államfő kormányapparátusának több körözött tagjának nyújt menedéket.

  • Mexikó szerint La Paz-i nagykövetségét sorozatosan zaklatják a bolíviai hatóságok

A mexikói kormány aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a bolíviai biztonsági és hírszerző szervek túlzott megfigyelés alatt tartják a nagykövetséget, lefotóznak mindenkit, aki bemegy oda vagy kijön onnan, sőt az intézmény alkalmazottait zaklatják, és egyszer megállították azt a gépkocsit, amelyben éppen maga a nagykövet utazott.

A bolíviai hatóságok arra hivatkoznak, hogy a nagykövetségre a Morales-kormány több magas rangú tisztségviselője, politikusa menekült, és négyük ellen letartóztatási parancs van érvényben. Utóbbiakat "lázadás, terrorizmus és terrorizmus pénzelése" gyanújával akarják őrizetbe venni.

Bolíviában az október 20-án tartott elnökválasztás első fordulója után Morales bejelentette, hogy megszerezte az újraválasztásához szükséges többséget, nincs szükség második fordulóra. A dél-amerikai országban ekkor halálos áldozatokat is követelő tömegtüntetések kezdődtek. A csalás gyanúja miatt a hadsereg és a rendvédelmi szervek nyomására az elnök kénytelen volt lemondani, és először Mexikóba, majd Kubába, végül Argentínába menekült. Hívei puccsról beszélnek.

Miután a bolíviai parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, Jeanine Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát.

November végén a bolíviai parlament törvényt fogadott el arról, hogy törlik az október 20-i elnökválasztás eredményét, és új szavazást tartanak. Értesülések szerint erre március közepén kerülhet sor.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Politico: a szankciók elhibázottak

Politico: a szankciók elhibázottak

A Politico hasábjain elemzi az orosz–ukrán háborút Andreas Umland, a Svéd Nemzetközi Ügyek Intézete Stockholmi Kelet-európai Tanulmányok Központjának elemzője, aki szerint a Nyugat nem elég határozott Oroszországgal szemben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!