2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:30

Merkelék újra nekifutnak a nagykoalíciós tárgyalásoknak

Hír TV

2017. november 25., szombat 15:46, frissítve: szombat 19:49

Újra a nagykoalícióról kezdődhet tárgyalás Németországban, miután Angela Merkel kancellár közölte, hogy elkerülné a kisebbségi kormányzást. Merkel tervezett hárompárti koalíciója azért hiúsult meg, mert a Szabad Demokrata Párt (FDP) visszalépett, a másik szövetséges, a Zöldek támogatása pedig csak kisebbségi kormányzáshoz elég. Az államfő jövő csütörtökre hívta össze a pártok vezetőit. A Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) elnöke, Martin Schulz nem zárta ki, hogy újratárgyalják a nagykoalíció lehetőségét.

Brüsszelben győzködte az uniós vezetőket a kancellár, hogy nincs semmi baj Németországban, csak nyolcvan éve először nem tudnak kormányt alakítani. Angela Merkel az FDP-vel és Zöldekkel kormányzott volna, de a szabad demokraták visszaléptek. Most három lehetőség van: kisebbségi kormányzás a Zöldekkel, nagykoalíció a baloldallal vagy új választás. Merkel nagykoalíciót szeretne.

„Az emberek szavaztak, nem hinném, hogy sok értelme lenni újra megkérdezni őket, bár nem is lenne szégyen. Erről úgyis Németország államfője dönt, nem én. Ha új választás lesz, nekünk ismét az lesz a feladatunk, hogy meggyőzzük az embereket. De ha a szociáldemokratákkal elkezdünk újra tárgyalni egy nagykoalícióról, azt a kölcsönös tisztelet alapján kell tennünk” – fogalmazott a kancellár.

A Merkel által szorgalmazott új szövetséget a pártok színei alapján Kenya-koalíciónak nevezik. A fekete konzervatívok és a zöldek mellett a vörös szociáldemokraták lennének hatalmon. A baloldal a választás után kizárta a folytatást, a pártelnök ma már tárgyalna.

„Mi a fontosabb? A saját meggyőződésünk vagy az emberek élete? Hajlandó vagyok mindenféle tárgyalásra, de nem úgy indulunk, hogy nagykoalíciót szeretnénk. Igaz, nem is úgy, hogy megismételt választást szeretnénk. Üljünk le tárgyalni, és nézzük meg, hogy a német embereknek mi a legjobb” – jelentette ki Martin Schulz.

Az államfő csütörtökre hívott össze találkozót a pártok vezetőivel. Ha a nagykoalíció nem jön létre, akkor az alkotmány szerint Merkelnek kötelező megpróbálnia a kisebbségi kormányalakítást. Ha ez nem sikerül, akkor már kiírhatják az új választást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!