2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Külföld

Merkel nem csak örömöt érez a fal leomlásának évfordulóján

A berlini fal lebontásának 25. évfordulóját ünnepelte a hétvégén Németország. Angela Merkel kancellár a kommunista diktatúra mellett a nácik rémtetteire is kitért ünnepi beszédében.

8000 lufi jelképezte Berlinben a szabad világot és a Szovjetunió egykori érdekszféráját elválasztó fal helyét. A németek világsztárokkal közösen ünnepelték a berlini fal lebontásának 25. évfordulóját. Az egyik meghívott a Genesis egykori énekes, Peter Gabiel volt. Felléphetett volna azon a koncerten is, amelyet 1990 nyarán a Pink Floyd frontembere, Roger Waters tartott a német fővárosban, de akkor Peter Gabriel még nemet mondott.

Berlin polgármestere arról beszélt, hogy a németek örökké hálásak lesznek azoknak, akik felszámolták a kommunista diktatúra egyik legismertebb jelképét. „25 évvel ezelőtt a fal leomlott, bátor kelet-berlini és kelet-német polgárok döntötték le. Kikövezték az utat a fal leomlásához, és meghatározó szerepük volt abban, hogy Németország felülemelkedhessen a diktatúrán és az elnyomáson, hogy szolidaritásban és szabadságban egyesüljön” – fogalmazott Klaus Wowereit.

November 9-e nemcsak az öröm, hanem a német történelemből fakadó felelősség napja is. Ezt már a német kancellár mondta, aki az egykori NDK-ban nőtt fel, és a kommunista diktatúráról személyes élményeket őriz. Angela Merkel beszédében visszanyúlt a történelemben a barna diktatúráig. Ötven évvel a berlini fal lebontása előtt történt a kristályéjszaka, amikor a nácik szervezett pogromokat hajtottak végre a németországi zsidók ellen. „1938. november 9-e a szégyen és gyalázat napja volt. Hogyan is tudott ez a nap átfordulni a boldogság és az öröm napjává, ahogy mi láttuk 1989 november 9-ét? És ezért is van az, hogy nem csak örömöt érzek, hanem történelmi felelősséget is a fal leomlásának 25. évfordulóján” – mondta Angela Merkel.

A negyedszázados megemlékezésre meghívták Mihail Gorbacsovot, a Szovjetunió utolsó pártfőtitkárát, Lech Walesát, a lengyel Szolidaritás Mozgalom egykori vezetőjét és az akkori magyar miniszterelnököt, Németh Miklóst is. Gorbacsov szerint az ukrán válság miatt új hidegháború fenyeget, amivel Németh Miklós nem ért egyet. „Nem nézünk szembe egy második hidegháborúval. Nem tartunk ott. A hidegháborúnak megvan a saját logikája a diplomácia, a két fél közötti párbeszéd és legfőképp a hadászat területén. Még mindig beszélünk Putyinnal és az egész világgal, és én egy dialógusban hiszek, a dialógusban és a kompromisszumokban” – fogalmazott Németh Miklós korábbi magyar miniszterelnök.

Az Európai Parlament német elnöke szerint a berlini fal lebontása megerősítette a szabadságvágyat Kelet-Európában. A pápa vasárnapi imádságában arra kérte a katolikus egyház híveit, hogy imáikkal segítsék a ma is álló falak lebontását. „Imádkozunk azért, hogy Isten segedelmével és a jó szándékú emberek összefogásával, a találkozások kultúrájának terjesztésével képesek legyünk lebontani azokat a falakat, melyek még mindig megosztják a világot” – fogalmazott Ferenc pápa. A katolikus egyházfő szerint az emberiségnek falak helyett hidakat kellene építenie.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Karácsony Gergely elnémulva reagált budapesti terveimre. Én is elnémulnék a főpolgármester úr helyében, ha ilyen csapnivaló 4,5 év állna mögöttem városvezetőként - mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!