2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Merkel lehallgatásával nem a terrorizmus ellen harcolnak

Semmi köze egymáshoz a terrorizmusnak és a kancellár lehallgatásának – jelentette ki a német külügyminiszter a legismertebb amerikai hírcsatornának nyilatkozva. A németek szeretnék személyesen meghallgatni Edward Snowdent, de ehhez tartózkodási engedélyt kellene adniuk az amerikai informatikusnak, aki mától egy orosz cégnél informatikusként dolgozik, erről azonban biztonsági okokból további részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Túl messzire ment az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a titkos adatgyűjtésben – ismerte el egy londoni konferencián élő videokapcsolatban felszólaló amerikai külügyminiszter. A washingtoni kormány tagjai közül elsőként John Kerry bírálta nyilvánosan a legnagyobb amerikai titkosszolgálatot, amely szerinte „robotpilóta” üzemmódban tevékenykedett. A közelmúltban Barack Obama megígérte, hogy felülvizsgálják a titkos adatgyűjtési gyakorlatot, de arról soha nem beszélt, hogy a titkosszolgálat „túl messzire ment”.

A német kormány szerint Angela Merkel lehallgatásának semmi köze sincs a terrorizmus elleni harchoz. A német külügyminiszter erről azután nyilatkozott, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség igazgatója beismerte a kancellári telefon lehallgatását. „Világosan és nyíltan megüzentük, megértjük, hogy szükség van a terrorizmus elleni harcra, de azzal nem a terrorizmus ellen harcolnak, ha lehallgatják a kancellár telefonját” – mondta  CNN-nek Guido Westerwelle.

A németek szeretnék meghallgatni az Oroszországban ideiglenesen tartózkodó és mától egy orosz cégnél dolgozó Edward Snowdent, aki kiszivárogtatta a lehallgatási ügyet. Egy német parlamenti képviselő már fel is kereste az amerikai informatikust, hogy személyesen adja át a meghívást. A német törvényhozás alsóházának jogászai szerint van jogi megoldás arra, hogy megadják a tartózkodási engedélyt Snowdennek anélkül, hogy ki kellene szolgáltatniuk őt az Egyesül Államoknak. A német parlamenti vizsgálóbizottság csak akkor hallgathat meg külföldi személyt, ha annak van németországi tartózkodási engedélye.

„Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy megingott a bizalom a két ország között, és most azt kell megvitatnunk, hogy hogyan lehet a bizalmat helyreállítani országaink és kormányaink vonatkozásában” – mondta a német külügyminiszter.

A német kancellár Washingtonba küldte tanácsadóit, hogy magyarázatot kérjenek a Fehér Háztól, amely ugyan elismerte a lehallgatások tényét, azt viszont cáfolta, hogy tudott volna a külföldi vezetők megfigyeléséről. Ennek ellentmond az egyik amerikai titkosszolgálat vezetőjének a nyilatkozata, miszerint senkit sem hallgatnak le kijelölt célok és jogi felhatalmazások nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!