2023. 01. 31. Kedd Marcella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Felvidéki freskó 11:05

Külföld

Merkel: Kompromisszumkészség szükséges az uniós keretköltségvetés és a helyreállítási alap ügyében

A közös cél érdekében tett kölcsönös engedményeken alapuló megállapodás iránti nyitottság szükséges valamennyi féltől az Európai Unió (EU) következő hétéves keretköltségvetése és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alap elfogadásához - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben.

  • Merkel: Kompromisszumkészség szükséges az uniós keretköltségvetés és a helyreállítási alap ügyében

Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője a tagországi parlamentek uniós ügyekkel foglalkozó bizottságainak (COSAC) online elnöki találkozóján elmondott hozzászólásában kifejtette, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács júliusi értekezletén elfogadott tanácsi következtetések számos kevéssé körvonalazott szövegrészt tartalmaznak.

A tagállamok a következtetésekben hitet tettek az EU-ról szóló szerződés második cikkelyében foglalt értékek mellett, és a közösség pénzügyi érdekeinek védelme, egy hatékony közös költségvetés mellett is.

A két elv összehangolása és valamennyi tagország megelégedettségének kiváltása a soros elnökség számára "nagyjából annyira nehéznek bizonyul, mint a kör négyszögesítése" - mondta Angela Merkel.

"Teljes erővel dolgozunk, de a helyzet nagyon óvatosan fogalmazva nem egyszerű" - tette hozzá.

Kifejtette: egyes tagállamok "azt mondják, hogy nem kötünk kompromisszumot és jottányit sem változtatunk", ugyanakkor azzal az elvárással fordulnak a soros elnökség felé, hogy "kérlek, juss eredményre".

Aláhúzta: a politika feladata éppen az, hogy megtalálja a mindenkinek elfogadható megoldásokat, de "kompromisszum nélkül ez nem sikerülhet", ezért valamennyi féltől kompromisszumokra nyitott hozzáállás szükséges.

Hangsúlyozta, hogy számára a jogállamiság az "európai projekt alapja". A jogállamiság értékéről az alapszerződés második cikkelye szól, a jogállamiság megsértéséről pedig a hetedik cikkely - mutatott rá Angela Merkel.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy téves az a felfogás, amely szerint a források felhasználásához kapcsolt feltételek révén "a hátsó ajtón becsempészik" a hetedik cikkelyben foglaltakat a költségvetési rendeletbe.

Hozzátette, hogy a soros elnökség nagyon sokat dolgozott az Európai Bizottság által előterjesztett rendeleten, amelyről az Európai Tanács és az EU Tanácsa főtitkárságának jogi szolgálata is megállapította, hogy "nem mos össze" nem összetartozó dolgokat.

A rendelet "nagyon erősen a büdzsére összpontosít" - mondta német kancellár, megjegyezve, hogy az álláspontok kialakításához mindig érdemes alaposan tanulmányozni az adott dokumentumot.

A magyar és a lengyel kormány november 16-án jelezte, hogy a források felhasználását jogállamisági feltételekhez kapcsoló mechanizmus miatt nem lát lehetőséget az uniós költségvetés és a helyreállítási alap elfogadására.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napindító - Ezek a depresszió leggyakoribb jelei

Napindító - Ezek a depresszió leggyakoribb jelei

A depresszió nem egy érzelmi állapot, hanem egy betegség. Nagyon nehéz felismerni, mert nem mindegy, hogy a tünetek mennyire mennek mélyre. Dr. Gyarmati Rita pszichológust kérdezte Zavaros Eszter és Perjési Tamás.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Szavazás

Szavazás

Ön szerint megérdemlik a fizetésüket a szankciókat támogató brüsszeli politikusok?
Rómában tárgyal Novák Katalin

Rómában tárgyal Novák Katalin

Novák Katalin köztársasági elnök Rómában tárgyal olasz kollégájával, Sergio Mattarellával, megbeszélést folytat Giorgia Meloni miniszterelnökkel és találkozik a szenátus, illetve a képviselőház elnökével - közölte a Sándor-palota kedden az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!