2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Merkel fellépést ígér az integrációt elutasító migránsokkal szemben

Hír TV

2018. február 26., hétfő 17:19, frissítve: hétfő 18:10

Kemény fellépést ígért a beilleszkedni nem hajlandó migránsokkal szemben pártja ülésén Angela Merkel német kancellár. Úgy fogalmazott: az integrációt megtagadóknak egyértelmű és érezhető konzekvenciákkal kell szembesülniük. A Kereszténydemokrata Unió delegáltjai közben 97 százalékos többséggel jóváhagyták a nagykoalíciós szerződést.

„Nagykoalíció? Köszönjük, nem!” – ilyen feliratú transzparens fogadta a kereszténydemokrata küldötteket Berlinben. A konzervatív párt delegáltjai azért gyűltek össze, hogy döntsenek a szociáldemokratákkal kötött nagykoalíciós megállapodásról.

A szavazást megelőző beszédében a párt elnöke, Angela Merkel azt mondta: stabil és cselekvőképes kormányt szeretnének kialakítani. A tavalyi választási kudarc – a CDU nyert, de sok szavazatot vesztett 2013-hoz képest – pedig arra ösztönzi őket, hogy megfelelő válaszokat adjanak az emberek aggodalmaira.

„Ha jóváhagyják a koalíciós szerződést – én emellett vagyok –, akkor a célunk, hogy ebből a papírból konkrét politikát csináljunk az emberekért, az országért. A célunk, hogy kormányzati szerepben cselekvéssel töltsük meg az ország iránt érzett felelősségünket” – fogalmazott Merkel.

A kancellár beszélt arról is, hogy nem fogják tűrni az antiszemita uszítást, akár szélsőjobbosok, akár muszlim bevándorlók az elkövetők. Az integrációra nem hajlandó migránsokkal szemben pedig az eddiginél keményebben lépnek majd fel.

„Számunkra egyértelmű, hogy a rosszul értelmezett tolerancia ugyanolyan veszélyes az egységünkre, mint a populista uszítás minden ellen, ami idegen. Az integráció során az alapértékekhez kell igazodni, akik pedig nem hajlandók integrálódni, azoknak egyértelmű és érezhető konzekvenciákkal kell szembesülniük” – emelte ki.

A CDU összesen hat minisztert delegálhat az új kormányba, övék lesz például az integrációért felelős tárca. A kabinet azonban csak akkor kezdheti meg működését, ha a kereszténydemokrata delegáltak mellett a szociáldemokrata párttagság is jóváhagyja a nagykoalíciós szerződést. Utóbbiak szavazásának végeredményét március 4-én hozzák nyilvánosságra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!