2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

Merkel: Európa biztonságát veszélyezteti az Iszlám Állam

Németország és egész Európa biztonságát veszélyezteti az Iszlám Állam előretörése a Közel-Keleten – jelentette ki Angela Merkel a Bundestagban. A német kancellár ezzel indokolta, hogy országa hetvenmillió euró értékben támogatja fegyverrel, lőszerrel és egyéb katonai eszközökkel az iraki Kurdisztán hadseregét. Az amerikai légierő a hétvégén is bombázta a szélsőségesek állásait. Az ENSZ megfigyelőket küld a térségbe a háborús bűnök felderítésére. Az egyik nemzetközi jogvédő szervezet szerint az Iszlám Állam a betiltott fürtös bombát is bevetette a kurdok ellen Szíriában. A kazettás bomba sok kis robbanótöltetet tartalmaz, amelyek még a levegőben szétszóródnak. A fegyver különösen veszélyes a civil lakosságra.

Az iraki kormány az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén mutatta be bizonyítékait az Iszlám Állam kegyetlenkedéseire. A dokumentumok szerint a muszlim szélsőségesek célzottan támadják a vallási kisebbségeket, amelynek tagjait hitük megtagadására és rabszolgaságra kényszerítik, a nőket elrabolják, megerőszakolják, és rendszeresek a tömeges kivégzések is. A világszervezet megfigyelőket küld Irakba a háborús bűncselekmények feltárására.

Közben az amerikai légierő támogatásával az iraki és kurd erők visszaverték az iszlamistákat az egyik észak-iraki városban, amelyet két hónapja ostromoltak. A leköszönő kormányfő a helyszínen, katonák között ünnepelte a sikert. „Az ellenség visszavonulóban van, hála a harcosaink bátorságának. Éljenek a katonáink! Megértem, hogy sok szenvedésen mentetek keresztül, ezért a következő napokban élelmiszert, illetve más ellátmányunkat küldünk ide, és visszaállítjuk az áramszolgáltatást” – mondta Núri al-Máliki iraki ügyvivő kormányfő.

Az iraki kormány sem ártatlan: az ENSZ szerint az kormányerők is lőttek civileket, sok foglyot pedig kivégeztek. Ennek ellenére az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után Németország is küld fegyverszállítmányt Irakba a szélsőségesek elleni harchoz. A bolgár és román fegyverszállítmányt is a németek juttatják el Irakba. Németország a II. világháború óta nem szállított háborús övezetbe fegyvert. „Az Iszlám Állam terroristái kegyetlen brutalitással harcolnak, nekünk ezért kötelességünk megvédeni a rászorulókat és támogatni a szervezet ellenfeleit. Katonai felszerelésen, fegyvereken, lőszereken kívül segélyeket is viszünk a szövetségeseinknek” – mondta a német védelmi miniszter.


Becslések szerint Irakban és Szíriában négy-ötezer európai harcol a szélsőségesek oldalán, köztük nők, akik szexuális szolgáltatásokkal segítik az iszlamistákat. Nagy-Britanniában törvénymódosítást kezdeményeztek, hogy aki engedély nélkül utazik Irakba vagy Szíriába, az büntethető legyen terroristák támogatásáért.

Itthon is gyűjtöttek az iraki menekülteknek

Az iraki menekültek megsegítésére gyűjtöttek vasárnap a magyarországi evangélikus gyülekezetek. Az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója a Hír TV-nek azt mondta: egyik munkatársa jelenleg is Észak-Irakban tartózkodik, hogy segítsen, és tájékozódjon az ottani helyzetről. Az összegyűlt adományok szétosztását ennek tapasztalatai alapján végzik majd.

„Az ökumenikus segélyszervezet munkatársa a helyszínen van, Erbílben, és ezekben a napokban látogatja végig azokat a menekülttáborokat, ahová a belső menekültek kényszerültek. Itt egy magyar segélyprogram előkészítése is zajlik a tényfeltárás mellett, és a következő napokban különböző segélyakciók, osztások várhatók, illetve egy hosszabb távú segélyprogram kidolgozása” – közölte Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!