2021. január 21.,
csütörtök, Ágnes napja

Merkel engedményeket tenne Magyarországnak és Lengyelországnak a jogállamisági vitában

Hír TV

2020. december 1., kedd 15:25

Angela Merkel tegnap már közölte, hogy hajlandó engedményeket tenni Magyarországnak és Lengyelországnak a jogállamisági vitában, ugyanakkor jelezte, hogy nekik is törekedniük kell a kompromisszumra. Brüsszelből Zöldhegyi Katalin tudósított.

Arra a kérdésre, hogy mekkora az esélye annak, hogy a jövő heti uniós csúcson a tagállamok meg tudnak állapodni az 1,8 milliárd eurós költségvetési és helyreállítási csomagról, amelyet ugye a jogállamisági vita megakasztott Zöldhegyi Katalin azt válaszolta, hogy egyelőre teljesen nyitott, hogy születik-e megállapodás a jövő héten.

Jelenleg zárt ajtók mögött a legmagasabb szinten, állam- és kormányfői szinten zajlanak az egyeztetések, a helyzet állására csak a nyilatkozatokból lehet következtetni. Angela Merkel többek között sürgette, hogy legyen kompromisszum, legyen elmozdulás a jogállamisági mechanizmusban, hogy ezzel ki tudják védeni a magyar és a lengyel vétót, hiszen a helyreállítási alap elfogadása nagyon fontos - sorolta a részleteket a tudósító. Majd hozzátette, hogy több európai kormányfő is kiállt a magyar álláspont mellett.

Kapcsolódó tartalom:

Németországtól vár új javaslatot a magyar és a lengyel kormányfő

Hír TV