2023. 06. 11. Vasárnap Barnabás napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Merkel: Az átláthatóan működő társadalmak birkóznak meg legjobban a járvánnyal

A nyitott és átláthatóan működő társadalmaknak van a legtöbb esélyük arra, hogy sikerrel megbirkózzanak a koronavírus-világjárvánnyal - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag).

  • Merkel: Az átláthatóan működő társadalmak birkóznak meg legjobban a járvánnyal

Angela Merkel a 2021-es szövetségi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló vitájában kiemelte: "határozott meggyőződésem, hogy hosszú távon azok a társadalmak emelkednek ki a legstabilabban a válságból, amelyek nyíltan és transzparens módon megnevezik a veszélyeket, (az emberek számára) elviselhetőnek tartják az igazságot és egyensúlyba hozzák a politika által meghatározott szabályokat a civiltársadalmi elfogadottsággal és együttműködéssel".

"Ezért beszélnünk kell egymással, és ismét jobban vigyáznunk kell egymásra", hiszen a fertőzések száma ismét emelkedik, kezdődik az eddiginél nagyobb fertőzésveszéllyel járó őszi-téli időszak, az emberek óvatossága pedig csökken, és egyre inkább vágynak az "érintésre, együttlétre, közösségre" - mondta a német kancellár, megjegyezve, hogy mindezt saját magán is tapasztalja.

Azonban továbbra is fegyelmezettségre van szükség, mert el kell kerülni az újabb országos zárlatot. Ezért mindenkinek következetesen be kell tartania a fertőzéshigiéniai alapszabályokat. Ez nemcsak az adott személyt, a családját és a veszélyeztetett csoportokat védi, hanem "nyílt, szabad társadalmunkat is" - mondta Angela Merkel.

A kancellári hivatal költségvetési fejezetének vitája hagyományosan a parlamenti szezon legfontosabb eseménye, a kormány munkájának értékeléséről szól. A kancellár így a kormányzati politika valamennyi fontos területére kitért beszédében. Magáról a költségvetésről kiemelte, hogy 2021 is a járvánnyal együtt járó gazdasági válság kezeléséről szól, ezért ismét igen jelentős, csaknem 100 milliárd eurós államháztartási hiány keletkezik, amelyet hitelfelvétellel finanszíroznak.

Viszont az utóbbi évek felelős, a hiány és az államadósság csökkentésére törekvő költségvetési politikája révén jövőre is Németországban lesz a legalacsonyabb - a kormány előrejelzése szerint 78 százalék körüli - a hazai össztermék (GDP) arányában számolt államadósság a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7-csoportban.

A járvány fejlesztések felgyorsítására is ösztönöz, így az eddiginél jóval több erőt összepontosítanak a digitalizációra az állami intézmények és rendszerek működésében - fejtette ki Angela Merkel, példaként említve, hogy szolgálati laptopot kap minden egyes tanár.

A csütörtökön kezdődő EU-csúcs témáiról szólva aláhúzta, hogy az EU tervezett menekültügyi migrációs reformja túlmutat önmagán, az ügy a tagországok közötti összetartás próbatétele. A migráció állandósuló kihívás, évtizedekig végigkíséri a közösséget, és a cselekvőképességét nagyban korlátozó tehertétel lesz, ha nem sikerül a kezelését közös alapra helyezni - tette hozzá Angela Merkel.

Mint mondta, hálás az Európai Bizottságnak az új menekültügyi rendszer kialakítására tett javaslatokért. Kiemelte, hogy a görögországi Leszbosz szigetén a menedékkérők leégett tábora helyén olyan központot kell kialakítani menedékkérők befogadására, amely teljes egészében EU-s fennhatóság alatt működik.

A többi között arról is szólt, hogy a 2021-ben kezdődő hétéves EU-s költségvetési ciklussal és a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alappal összefüggésben nehéz tárgyalásokra számít a jogállamiság biztosításának kérdésében.

Külpolitikai kérdésekről általánosságban azt mondta, hogy az "egyre agresszívabb világban nem jutunk sokra egyedül", ezért az EU és nemzetközi kapcsolatok alakításának többoldalú együttműködésen alapuló rendszere, a multilateralizmus megerősítésére kell törekedni. Az EU és Kína, az EU és Oroszország és az EU és Törökország viszonyáról egyaránt hangsúlyozta, hogy partneri kapcsolatra és a feszültségek csökkentésére kell törekedni, de az érdekek és az értékek egységének jegyében hangot kell adni az adott partner véleményétől eltérő meggyőződéseknek is, így például a Kínával folytatott párbeszédben rá kell mutatni a kisebbségi jogok körüli hiányosságokra és arra, hogy a pekingi vezetésnek Hongkonggal kapcsolatban ki kell tartania az úgynevezett egy ország, két rendszer elv mellett.

Az Oroszországhoz fűződő viszonyról szólva ismételten felszólította a moszkvai vezetést, hogy gondoskodjon az ellenzéki Alekszej Navalnij elleni mérgezéses támadás átlátható feltárására.

A fehéroroszországi válsággal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy meg kell kezdeni az ország jövőjéről szóló nemzeti párbeszédet, amelyet "nyugatról és keletről érkező befolyásolás nélkül" kell lefolytatni. Egyben megerősítette, hogy Németország nem fogadja el az elnökválasztás eredményét, elítéli a demokratikus intézményrendszer kiüresítését az ellenzékkel szembeni erőszakot, és bejelentette, hogy október elején hivatalában fogadja az ellenzék vezetőjét, Szvjatlana Cihanouszkaját.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál - Jeffrey Sachs nem kertel: Amerika gőgje vezetett az ukrán háborúhoz

Globál - Jeffrey Sachs nem kertel: Amerika gőgje vezetett az ukrán háborúhoz

Jeffrey Sachs politikai elemző, tudós, közgazdász. Ő volt Mr. Sokktrápia, aki latin-amerikai és európai országoknak adott gazdasági tanácsokat. Az ENSZ Fejlesztési Bizottságánál volt vezető és a Columbia Egyetemen tanított. Ő vezette a Lancet brit orvosi szaklap koronavírus eredetét kutató bizottságát. Ő mondta ki először, hogy amerikai kutatóprogram keretében jöhetett létre a világjárványt okoz vírus. Az elsők között vetette fel, hogy Amerika áll az Északi Áramlat felrobbantása mögött. A háborúról pedig azt mondta, hogy a washingtoni gőg vezetett a vérontáshoz.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Éjszakai csapást mértek Odesszára az oroszok

Éjszakai csapást mértek Odesszára az oroszok

Drónokkal támadta Odessza városát éjszaka az orosz hadsereg. A csapás során rakétákat is bevetett a Föderáció, a robbanások három civil életét követelték, közel harmincan megsérültek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!