2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Merkel: A NATO megtartása nagyon fontos Németország számára

A NATO-nak mint védelmi szövetségnek a megtartása nagyon fontos Németország számára - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán a berlini parlament alsóházában elmondott beszédében.

  • Merkel: A NATO megtartása nagyon fontos Németország számára

"A NATO megtartása ma legalább annyira érdekünk, mint a hidegháború idején volt, ha nem jobban. Mert (...) Európa nem képes egyedül megvédeni magát" - mondta a kancellár.

Ígéretet tett arra, hogy Németország "a 2030-as évek elejére" teljesíti NATO-tagként tett vállalását, miszerint védelmi kiadásait megemeli a hazai össztermék (GDP) két százalékára. Hangsúlyozta, hogy hazájának a jelenleginél nagyobb felelősséget kell vállalnia a szövetségben.

Beszédében Merkel méltatta az Egyesült Államokat a NATO-ban való szerepvállalásáért, valamint leszögezte: a szervezet kulcsszerepet tölt be a stabilitás érdekében olyan helyeken, mint a Balkán vagy Afganisztán.

"A NATO hetven éve biztosítja a békét" - jelentette ki Merkel.

A hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök nemrég bírálta, "agyhalottnak" nevezte a szervezetet, amely hamarosan megalapítása 70. évfordulóját ünnepli.

Kínára kitérve a kancellár felszólította az európai országokat, alakítsanak ki közös álláspontot az ázsiai országgal kapcsolatban. Merkel kiemelte az ötödik generációs (5G) mobiltávközlési hálózatok kiépítését és fejlesztését, amellyel kapcsolatban Washington korábban arra figyelmeztetett, hogy Peking azt kémkedésre is felhasználhatja.

Párizs korábban már jelezte, a maga részéről nem fogja kizárni a kínai tulajdonú Huawei távközlési vállalatot a fejlesztésből, azonban magas fokú biztonsági előírásokat alkalmaz majd.

Merkel hangsúlyozta: ha az európai országok más és más álláspontra helyezkednek Kínával kapcsolatban, az nem Kína, hanem Európa számára lenne katasztrofális.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!