2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Mentességet biztosítanak maguknak a képviselők

Mentességet biztosítanak maguknak a korrupciós kivizsgálások és az összeférhetetlenség alól a romániai parlamenti képviselők a btk. friss módosításai miatt – állítják a korrupcióellenes küzdelemben érintett intézmények. A kormány és az RMDSZ szerint viszont továbbra is elszámoltathatóak maradnak a politikusok.

A kormányzó pártok és az ellenzéki RMDSZ is megszavazta a büntető törvénykönyv módosításait, amivel kivonták a képviselőket a közhivatalnokok sorából. A hatóságok eddig közhivatalnokokként vizsgálták a korrupciós ügyekbe keveredő politikusokat, erre ezentúl nem lesz jogi lehetőségük.

– Összeférhetetlenség miatt sem lehet majd őket számon kérni. Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály sem járhatna el. Úgy módosították a btk.-t, hogy a közpénzekről szóló szerződéskötések szabályozása a képviselőknek és családjaiknak megfeleljen. Ez a módosítás tíz év korrupcióellenes munkáját semmisíti meg – véli a román államfő.

A nemmel szavazó Demokrata-Liberális Párt szerint befolyással való üzérkedésért vagy megvesztegetésért sem lehet majd számon kérni a képviselőket. Az RMDSZ szerint viszont a képviselők jogállásáról szóló törvény alapján is számon kérhetőek maradnak.

A szabályozást élesen bírálta a német és a holland nagykövetség. Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége szerint a módosítás eltávolodást jelentene a jogállamiságtól, ami elriasztja a befektetőket. Traian Basescu jelezte, visszaküldi a törvényt a parlamentbe és ha újra megszavazzák, az alkotmánybíróságon is megtámadja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Súlyos gabonahiány fenyegeti Afrika déli részét

Súlyos gabonahiány fenyegeti Afrika déli részét

Az Afrika déli részét fenyegető súlyos gabonahiányra hívta fel a figyelmet szerdán az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az El Nino időjárási jelenség okozta szárazságot téve felelőssé a kialakult helyzetért.
Földrengés, hőségriadó és erdőtüzek pusztítanak a világban + videó

Földrengés, hőségriadó és erdőtüzek pusztítanak a világban + videó

Továbbra is áradások pusztítanak Kínában, a heves esőzések csak szerdán hagynak alább. Tajvanban egy nap alatt több mint nyolcvan földmozgást mértek. Mindeközben Bangladesben már egy hete kemény kánikulával küzdenek. A világ másik felén, Kanadában óriási erdőtüzek pusztítanak, Finnországban pedig a tél nehezíti a mindennapokat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!