2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Külföld

Menekülnek a civilek Szíriából

Több mint fél millióan menekültek el észak Szíriából a kiújuló harcok miatt - hívta fel a figyelmet az ENSZ főtitkára. Antonio Guterres szerint egyre kritikusabb a helyzet Idlibben. Eközben a török elnök felszólította Damaszkuszt, hogy tartsa magát a januárban kötött tűzszüneti megállapodáshoz. Észak Szíriában az elmúlt hetekben vált ismét kritikussá a helyzet miután a kormányerők a lázadók utolsó bástyáját, Idlibet ostromolják.

  • Menekülnek a civilek Szíriából

Bútorokkal, matracokkal és szőnyegekkel megpakolt teherautókkal menekülnek a helyiek az utolsó, még a lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai tartományból. Az elmúlt időszakban ugyanis ismét kiújultak a harcok a felkelők és a kormányerők között a térségben.

A légicsapásokban már több mint húsz civil vesztette életét.

Idlíb ellen a kormányerők tavaly áprilisban indítottak offenzívát orosz támogatással. Törökország és Oroszország azonban idén január 12-én tűzszünetről egyezett meg. Ennek ellenére Bassar el Assad elnök erői folyamatosan támadják a felkelők csapatait.

Ankara azért is ellenzi a kormányerők nagyszabású offenzíváját, mert attól tart, hogy újabb menekülthullám indul meg Törökország felé, ahol már így is több mint 3,6 millió szíriai migráns él.

Az ENSZ is aggodalmának adott hangot.

Törökország a hét elején katonai válaszcsapásokat hajtott végre Szíriában a kormányerők ellen. A török kormány nyomatékosította: Ankara nem fogja tolerálni Damaszkusz támadásait a jövőben, hanem meg fogja tenni a szükséges lépéseket.

Az Egészségügyi Világszervezet közben arról számolt be, hogy az orvoshiány, a nem megfelelő higiéniai körülmények következtében megnőtt az esélye a kanyaró, illetve más betegségek és járványok kitörésének Szíriában.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Koránt égettek Malmőben

Koránt égettek Malmőben

Egy férfi és egy nő pénteken elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát Svédország harmadik legnépesebb városában, Malmőben, a történtekről a sajtóban helyszíni videofelvételeket is közzétettek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!