2019. augusztus 18.,
vasárnap, Ilona napja

Menedékjogot kapott Kanadában a szaúdi lány

Hír TV

2019. január 11., péntek 22:18, frissítve: szombat 12:18

Menedékjogot kapott Kanadában az a 18 éves szaúdi lány, aki családja bosszúja elől menekült Thaiföldre. Rahaf Mohammed al-Kunun egy hete érkezett Bangkokba, állítása szerint családja vallása megtagadásáért akarja kivégezni.

Rahaf Mohammed al-Kununnak a közösségi média mentette meg az életét: miután családja bosszúja elől Thaiföldre menekült, a bangkoki reptér hotelszobájából Twitter-videóban kért segítséget, a thai hatóságok ugyanis vissza akarták küldeni a szüleihez. Állítása szerint Szaúd-Arábiában biztos halál várt volna rá, ugyanis megtagadta az iszlám vallást, ami az olajmonarchiában főben járó bűnnek minősül.

A 18 éves lány ügyét gyorsan felkapta a nemzetközi közvélemény, az ENSZ-től menekültstátuszt kapott, és pénteken az is kiderült, hogy Kanada lesz az új otthona.

„Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kéréssel fordult Kanadához, amit mi teljesítünk, és menedékjogot adunk al-Kunun kisasszonynak. Ezt örömmel tesszük, mert Kanada egy olyan ország, ami megérti, milyen fontos kiállni az emberi jogokért, és a női jogokért világszerte” – mondta Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök.

A korábban Thaiföldre utazó családtagok így hiába követelték, hogy találkozhassanak Rahaffal, aki nem volt hajlandó kapcsolatba lépni velük.

„Ami a lány apjának és bátyjának kérését illeti, hogy találkozhassanak Rahaf kisasszonnyal, ő továbbra sem akart velük találkozni. Az apja és a bátyja is hamarosan hazatér az esti járattal, úgyhogy ez az ügy most lezárult itt Thaiföldön” – közölte a thai bevándorlási hatóság vezetője még pénteken.

Rahaf esete ismét Szaúd-Arábiára irányította a jogvédő szervezetek figyelmét világszerte, mindössze néhány hónappal azután, hogy tavaly októberben a rijádi vezetéshez köthető emberek gyilkolták meg Dzsamal Hasogdzsi kormánykritikus újságírót.