2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Méltatta II. János Pál történelmi szerepét Morawiecki

Szent II. János Pál pápa történelmi szerepét méltatta a kommunista rendszer felbomlásában Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, amikor felavatta az egykori berlini fal egy darabjából készült emlékművet a II. János Pál és Wyszynski Prímás Múzeum előtt, a néhai egyházfő születésének 100. évfordulója alkalmából.

  • Méltatta II. János Pál történelmi szerepét Morawiecki

A Németország által adományozott, mintegy háromtonnás faltöredéket a lengyel főváros legmagasabb temploma, az Isteni Gondviselés-bazilika komplexumában állították fel, megemlékezve arról, hogy a néhai pápa hozzájárult a berlini fal által jelképezett vasfüggöny felszámolásához.

"Szent II. János Pál megváltoztatta a világ történelmét, az ő lelkipásztori tevékenysége nyomán létrejött Szolidaritás mozgalomnak köszönhető, hogy megbukott a kommunizmus" - hangsúlyozta Morawiecki a Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek, valamint Rolf Nikel varsói német nagykövet részvételével tartott ünnepségen.

Hatott az emberekre a pápa mély hite abban, hogy "a két szörnyű totalitarizmus árnyékában is arra vagyunk hivatva, hogy a jót terjesszük". Ezt a hitet egyre többen osztották, míg végül (...) egész Lengyelországra, az egész világra kiterjedt" - jelentette ki Morawiecki.

Lengyelországban már vasárnap óta tetőznek a megemlékezések II. János Pál születésének 100. évfordulója alkalmából. Az előző hetekben több intézmény a pápa életét és tanítását felidéző honlapot indított, pótolva ezzel a koronavírus-járvány idején elmaradt tömegrendezvényeket. A fő ünnepségek a pápa szülővárosában, a dél-lengyelországi Wadowicében zajlanak. Hétfőn a II. János Pál életéhez szorosan kötődő Krakkóban mutat be szentmisét Marek Jedraszewski érsek. Este pedig a krakkói érseki palota falára vetített, interneten közvetített lézerelőadással is megemlékeznek az évfordulóról.

Karol Wojtyla (1920-2005) krakkói bíboros érsek 1978-ban lépett a pápai trónra. Pápává választása a kommunista országokban sokakban reményt ébresztett. Hivatalosan folytatta az elődje, VI. Pál által kezdeményezett, a szovjet blokk kormányaival megegyezésre törekvő keleti politikát, egyúttal aktív lelkipásztori tevékenységre, a keresztény értékek terjesztésére bátorította a nemzeti egyházak vezetőit.

Első, 1979-es lengyelországi zarándoklata az első volt, amelyet egy katolikus egyházfő tett a vasfüggönyön túlra. A varsói pápai misén elhangzott szavait: "Jöjj el, Szentlélek, Úristen, és újítsd meg a föld színét, e föld színét!" többen kapcsolatba hozták a Szolidaritás független szakszervezet 1980-as megalapításával. Ezt követő, 1983-as lengyelországi útját "a remény zarándoklatának" nevezték, a harmadik, 1987-es pápai látogatás pedig megelőlegezte a rendszerváltást, az ahhoz vezető kerekasztal-tárgyalásokat.

II. János Pált 2014-ban avatták szentté. Idén május 7-én a krakkói egyházmegyében megkezdődött szüleinek, Emilia Wojtylának és idősebb Karol Wojtylának boldoggá avatási pere.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!