2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Melegrekord Európában

A júniusi hőhullám után, júliusban is sorra dőlnek meg a melegrekordok Európa szerte. Brüsszelben, Londonban vagy Párizsban tíz fokkal van melegebb a korábban megszokott hőmérséklethez képest. Sokkal magasabb a hőmérséklet, mint például Kairóban, ezért a nagyvárosokban korlátozzák a vízfogyasztást is. Szakemberek szerint a hőhullám Grönland felé tart.

  • Melegrekord Európában

Sorra dőlnek a meleg rekordok Európa nagyvárosaiban, nem ritka a 41 fok feletti hőmérséklet sem. Párizsban az Eiffel torony melletti szökőkutat használták ideiglenes strandként az emberek. A francia fővárosban a hőmérséklet elérte a 42 Celsius fokot. A meteorológiai szolgálat húsz megyében rendelte el a legmagasabb hőségriasztást. Országszerte eddig öt halálesetet jelentettek az extrém meleg miatt.

Óvatosságra intik a hőség miatt az utasokat a londoni pályaudvaron. A brit fővárosban mért 37.7 fokos hőmérséklet miatt csökkentett sebességgel közlekedtek a vonatok, a késések miatt hatalmas tumultus alakult ki a peronokon.

A Hyde Park is megtelt emberekkel. Sokan a közeli tóban próbálnak hűsölni. A lakosság szerint a rekord meleg egyértelműen a klímaváltozással köthető össze.

,,Nem foglalkoztam vele eddig, de szerintem ez a klímaváltozás miatt van. Évről évre érezhetően sokkal melegebb van, sorra döntjük a rekordokat.'' - mondta egy londoni férfi.

Belgiumban is közel kétszáz éves rekord dőlt meg. Az általában hűvös északi tartományokban 40 fokot mértek, ezért története során először adta ki a vörös riasztást a belga meteorológiai szolgálat. A hőség itt is főként a közlekedésben okoz gondot, vonatsínek károsodtak meg.

,,A sínekben különböző szenzorok vannak, amelyek ekkora hőséget nem biztos, hogy kibírnak. Ha ez megtörténik, az nagy gondot jelent, mivel nem kapunk adatokat arról, hogy melyik vonat hol tart. Így nem futhatnak a szerelvények biztonságosan.'' - mondta a belga vasúti társsaság szóvivője, Thomas Baeken.

A magas hőmérséklet miatt apadnak a folyók és a tavak, ezért sok helyen korlátozni kell a hajók közlekedését is. Franciaországban a Landes tóból a halakat mentik a vízügyi szakemberek. Az Meteorológiai Világszervezet szóvivője aggasztónak nevezte, hogy az Európán végigvonuló hőhullám Grönland felé tart. A forróság következtében ugyanis a sziget jégtakarója fokozottan olvadhat.

"Az elmúlt hetekben a grönlandi jégtakaró gyors ütemű olvadását tapasztalhattunk. Csak júliusban mintegy 160 milliárd tonna jég veszett el a felszíni olvadás miatt. Ez körülbelül 64 millió olimpiai úszómedencényi víztömegnek felel meg." - mondta a szervezet szóvivője.

A grönlandi jégtakaró a globális klímarendszer kulcsfontosságú eleme, olvadása a tengerszint emelkedéséhez és kiszámíthatatlan időjáráshoz vezethet.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!