2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Megvédi-e a NATO a csatlakozásra hajló skandináv országokat?

A két, eddig semleges skandináv állam egyre közelebb kerül a NATO-csatlakozáshoz, de vajon mi történik azután, ha bejelentik szándékukat? A ratifikálási folyamat több hónapot is igénybe vehet, ugyanakkor a katonai szövetség biztonsági garanciát csak a teljes jogú tagság elnyerése után biztosít, ami a Finnország és Svédország csatlakozásával kapcsolatos orosz fenyegetések tükrében több mint kockázatos.

  • Megvédi-e a NATO a csatlakozásra hajló skandináv országokat?

Borítókép: Magdalena Andersson svéd miniszterelnök (balra) üdvözli Sanna Marin finn kormányfőt Stockholmban 2022. április 13-án. (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Paul Wennerholm)

Svéd és finn sajtóforrások tudni vélik, hogy a két ország kormánya már májusban benyújthatja tagfelvételi kérelmét a NATO-ba, ugyanakkor még hónapokba kerülne, mire formálisan is tagjává válna a két ország a katonai szövetségnek. Ugyan az Észak-atlanti Tanács – a NATO döntéshozó szerve – feltehetően gyorsan jóváhagyná a kérelmet, azt

mind a harminc tagország parlamentjének is meg kell szavaznia, ami hónapokat is igénybe vehet.

Ráadásul Svédország tekintetében kérdéses, hogy Törökország azonnal igent mondana-e a kérelemre, mivel a Szíria Demokratikus Erők svéd támogatása miatt a két ország között feszült a viszony. 

Pénteken még arról cikkezett a svéd média, hogy ha a két skandináv ország a csatlakozás mellett dönt, akkor addig, amíg nem válnak teljes jogú tagjaivá az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, azaz a felvételi folyamat ideje alatt, az Egyesült Államok nem nyújt semmilyen biztonsági garanciát a tagjelölteknek, ami egyértelműen Oroszország malmára hajtaná a vizet. A svéd Aftonbladet politikai napilap most kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy

Svédország konkrét ígéreteket kapott az Egyesült Államoktól és az Egyesült Királyságtól a védelemre vonatkozóan.

A források szerint fokozott katonai jelenlétét, szerteágazó hadgyakorlatokat és a már NATO-országok „erős politikai” támogatását jelentené.

Ezt erősítette meg a köztelevíziónak a Svéd Királyi Hadtudományi Akadémia rendes tagja, korábbi nagykövet is. Krister Bringéus, aki a Pentagonban is dolgozott korábban, azt nyilatkozta, hogy a gyakorlatban a tagjelölt államokat is a NATO teljes jogú tagjaiként kell, hogy kezeljék az első perctől kezdve, és nem tartja azt sem kizártnak, hogy a tagországok valamiféle nyilatkozatot is kiadnak, amiben megerősítik efféle szándékukat.

Az Aftonbladet kormányzati forrásokra hivatkozva azt valószínűsíti, hogy Finnország és Svédország a május 16-val kezdődő héten, közösen fogja benyújtani csatlakozási kérelmét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Betiltanák a burka viselését egyes olasz településeken + videó

Betiltanák a burka viselését egyes olasz településeken + videó

Betiltanák a burka viselését egyes olasz településeken, ugyanis igen erőteljes iszlámosodási folyamatok zajlanak több városban. Az észak-olaszországi Monfalcone lakosainak 33 százaléka külföldi, főként bangladesi származású. Az olaszok lassan kivonulnak és átengedik a terepet a bevándorlóknak, akik meghatározó szerepre tesznek szert.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!