2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 22:15

Külföld

Megvan mire költi jövőre a pénzt az Európai Unió

1,5 millió euróért dokumentáció, 3 millió euróért fesztivál, de jut szavazásra való buzdításra, ahogy fizetésemelésre is pár száz millió euró.

  • Megvan mire költi jövőre a pénzt az Európai Unió

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta az Európai Unió 2024-es költségvetését, ami rekordméretűre sikeredett: a teljes összege 189,4 milliárd eurós kötelezettségvállalás, a kifizetések összege pedig 142,6 milliárd euró. Soknak tűnik? Az is, de 

sikerült az első tervezetekhez képest 5,6 milliárd eurót lefaragni belőle.

A szerdai szavazás volt az utolsó lépés a költségvetési procedúrában, így hát itt már érdemes volt az MCC Brussels szakértőinek segítségével szétszálazni a dolgokat, hogy kinek-mire-mennyi jut.

Érdekes csomag: „Igazság-minisztérium”, katonai mobilitás, „fektcsekkerek” és miegymás

A 2024. évi költségvetésről szóló uniós sajtóközlemény kiemelte, hogy 250 millió euróval több jut humanitárius segítségnyújtásra, 10 millióval több a katonai mobilitásra, 4,5 millióval több pedig az európai uniós jogok és értékek programra, amivel védeni és népszerűsíteni akarják a különféle uniós szerződésekben leszögezett jogokat és értékeket. Hogyan? 

„Nemzeti és transznacionális szinten tevékenykedő civil társadalmi szervezetek támogatása révén”.

Kísérleti projekteknek és előkészítő intézkedéseknek is sikerült jópár milliót elkülöníteni. Például 3,1 millió euró jut az „Európai Narratívák Megfigyelőközpontjára, a dezinformáció elleni küzdelem érdekében”.

9 millió euró jut „Az európai nyilvánosság: új online médiakínálat a fiatal európaiak számára” c. projektre, ahogy 2,6 millió euró jut az oroszoknak, pontosabban az orosz háztartások „megbízható információkkal való ellátására”. De európai háztartásoknak is szeretnének segíteni a „megbízható” információ elérésében, ugyanis 1,6 millió eurót fordítanának egy európai tényellenőrző hálózatra, hogy ezzel küzdjenek a dezinformáció ellen.

Lesz 2,9 millióból médiaszabadság központ, ahogy másik 3 millióból újságírás és médiafesztiválra is futotta.

1,5 millió pedig arra kell, hogy dokumentálják a munkaidő szervezésével és csökkentésével kapcsolatos „jógyakorlatokat” Európában.

809 millió euró jut a Frontex számára, 9,1 millió pedig a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének.

57,6 millió euró jut „az Unió demokratikus életében való részvétel” növelésére, összesen 159,6 millió euró jut hasonló programokra.

Fizetésemelésre pedig 186,7 millió euró jutott, így összesen már több mint 3,5 milliárd forint jut juttatásokra. A legtöbb ebből az EU Bizottság személyzetének megy majd, 2,5 milliárd euró. Az európai parlamenti képviselőknek pedig 92,7 millió euró jutott, ahogy 8,8 millió euró jutott az EU Parlament sofőrjeinek is.

Vannak érthető és logikus részek is azért

A sok „érdekesség” mellett jutott azért fejlesztésre és vállságkezelésre is: az EP-képviselők 666,5 millió euróval megnövelték az ukrajnai háború következményeinek és a globális kihívások kezeléséhez, valamint a fiatalok, köztük a fiatal gazdálkodók támogatásához elengedhetetlen programok és szakpolitikák finanszírozását. Emelték emellett a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő programok finanszírozását, az antiszemitizmus elleni küzdelmet és a zöld átmenetre irányuló erőfeszítések megerősítését szolgáló programok költségvetését is.

Többek között 250 millió euróval növekedtek a humanitárius segítségnyújtásra szánt összegek, 150 millió euróval a szomszédsági, a fejlesztési és nemzetközi együttműködési programok költségvetése, 85 millió euróval a Horizont Európa program, 30 millió euróval a közlekedési infrastruktúra, 60 millió euróval az Erasmus+ program, 20 millió euróval a LIFE program éves finanszírozása. A fiatal mezőgazdasági termelők támogatása 20 millió euróval lett több, 10 millió euróval nőtt az uniós polgári védelmi mechanizmus és 10 millió euróval a katonai mobilitás támogatása.

Mandiner

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

A fiatalokon úszhat el Joe Biden amerikai elnök második ciklusa – írta a Reuters. A hírügynökség által az Ipsossal közösen elvégzett kutatás szerint ugyanis Donald Trump folyamatosan növeli támogatottságát a harminc évesnél fiatalabb amerikaiak körében.
Fegyverkeznek a skandináv országok

Fegyverkeznek a skandináv országok

A svéd honvédelmi bizottság pénteken ismertette az ország védelmi terveit 2030-ig tartalmazó jelentést, aminek tartalma igazán nem lepte meg a közvéleményt: várható volt, hogy történelmű léptékű fejlesztésbe kezd a friss NATO-tag.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!