2018. március 17.,
szombat, Gertrúd, Patrik napja

Megvalósul egy álom: ledől a kubai vasfüggöny

2013. január 12., szombat 15:35

Hétfőn megnyílik az országhatár a kubaiak előtt. A latin-amerikai kommunista államban ugyanis életbe lép az a reform, ami lehetővé teszi a kubaiaknak, hogy külföldre utazzanak.

Hétfőtől ledől a kubai vasfüggöny. Vége az utazási tilalomnak a kommunista országban. Az egyik kubai nőnek Ecuadorban él a férje, ő pedig kisfiával a szigetországban. Hétfőtől azonban mindketten felülhetnek a Quitóba tartó gépre. A kommunista országban életbe lép az utazási reform, ez azt is lehetővé teszi, hogy a fiatalkorúak is kiutazzanak hivatalos szülői engedéllyel.

A hatvanas évektől, a kubai forradalom után, az emberek csak egy külfölditől kapott meghívólevéllel utazhattak el az országból, és legfeljebb 11 hónapig maradhattak távol. Ha ezt az időszakot túllépték, emigránsnak tekintették őket, és elkobozták vagyonukat. A külföldre menekült kubaiak 80 százaléka az Egyesült Államokban él.
De a kiutazás a drága ügyintézés miatt sokaknak csak álom maradt. Egészen mostanáig. Az új törvény szerint a kubai állampolgárok akár két évig is tartózkodhatnak külföldön. Ennek egyik feltétele, hogy rendelkezzenek a célország vízumával.

– Szerintem ez nagyon igazságos intézkedés, mert egyenlővé tesz bennünket a társadalom többi tagjával – fogalmazott egy kubai orvos. – Korábban az orvosok nem utazhattak külföldre, de most már elutazhatunk, meglátogathatjuk családunk más országban élő tagjait, és visszatérhetünk – tette hozzá. Ez jó, mert nem kell azon aggódni, hogy az orvosok máshová emigrálnak – mondta a férfi.

Sokan azonban a 19 dolláros fizetésükkel továbbra sem engedhetik meg maguknak, hogy elhagyják a szigetország partjait. Az egyik kubai emigráns, emberi jogi aktivista szerint az utazási könnyítéssel a kubai vezetés csak a másként gondolkodóktól akar megszabadulni.

– Ez a rendelet nem teszi lehetővé a kubaiaknak, hogy szabadon utazhassanak, hanem inkább segíti a kivándorlást, hogy csökkentsék az országban érezhető feszültséget, amelyet a gazdasági válság okoz – véli Oscar Elias Biscet emigráns orvos.

Az intézkedés azonban nem mindenkire vonatkozik. Az élsportolók és szakemberek továbbra sem utazhatnak szabadon. A kommunista ország így akarja megakadályozni szakembereik elszívását. Washington ezzel együtt örül, hogy Raúl Castro kubai elnök összhangba hozta migrációs politikáját az emberi jogokkal.

Forrás: Hír TV