2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Megvalósul egy álom: ledől a kubai vasfüggöny

Hétfőn megnyílik az országhatár a kubaiak előtt. A latin-amerikai kommunista államban ugyanis életbe lép az a reform, ami lehetővé teszi a kubaiaknak, hogy külföldre utazzanak.

Hétfőtől ledől a kubai vasfüggöny. Vége az utazási tilalomnak a kommunista országban. Az egyik kubai nőnek Ecuadorban él a férje, ő pedig kisfiával a szigetországban. Hétfőtől azonban mindketten felülhetnek a Quitóba tartó gépre. A kommunista országban életbe lép az utazási reform, ez azt is lehetővé teszi, hogy a fiatalkorúak is kiutazzanak hivatalos szülői engedéllyel.

A hatvanas évektől, a kubai forradalom után, az emberek csak egy külfölditől kapott meghívólevéllel utazhattak el az országból, és legfeljebb 11 hónapig maradhattak távol. Ha ezt az időszakot túllépték, emigránsnak tekintették őket, és elkobozták vagyonukat. A külföldre menekült kubaiak 80 százaléka az Egyesült Államokban él.
De a kiutazás a drága ügyintézés miatt sokaknak csak álom maradt. Egészen mostanáig. Az új törvény szerint a kubai állampolgárok akár két évig is tartózkodhatnak külföldön. Ennek egyik feltétele, hogy rendelkezzenek a célország vízumával.

– Szerintem ez nagyon igazságos intézkedés, mert egyenlővé tesz bennünket a társadalom többi tagjával – fogalmazott egy kubai orvos. – Korábban az orvosok nem utazhattak külföldre, de most már elutazhatunk, meglátogathatjuk családunk más országban élő tagjait, és visszatérhetünk – tette hozzá. Ez jó, mert nem kell azon aggódni, hogy az orvosok máshová emigrálnak – mondta a férfi.

Sokan azonban a 19 dolláros fizetésükkel továbbra sem engedhetik meg maguknak, hogy elhagyják a szigetország partjait. Az egyik kubai emigráns, emberi jogi aktivista szerint az utazási könnyítéssel a kubai vezetés csak a másként gondolkodóktól akar megszabadulni.

– Ez a rendelet nem teszi lehetővé a kubaiaknak, hogy szabadon utazhassanak, hanem inkább segíti a kivándorlást, hogy csökkentsék az országban érezhető feszültséget, amelyet a gazdasági válság okoz – véli Oscar Elias Biscet emigráns orvos.

Az intézkedés azonban nem mindenkire vonatkozik. Az élsportolók és szakemberek továbbra sem utazhatnak szabadon. A kommunista ország így akarja megakadályozni szakembereik elszívását. Washington ezzel együtt örül, hogy Raúl Castro kubai elnök összhangba hozta migrációs politikáját az emberi jogokkal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!